Het is geen onbekend beeld: vuilnisbakken die uitpuilen op drukke plaatsen in het midden van een stad. Terwijl een stad net op zo'n momenten zich op haar best wel tonen aan de vele bezoekers. Kortrijk zocht en vond een oplossing. De stad investeerde begin 2017 in drie 'slimme vuilbakken' met een perssysteem op zonne-energie genaamd ECOnTOP. Door het afval samen te persen verdicht het tot zevenmaal het volume. Raken de vuilbakken toch te vol, dan sturen zij een signaal naar de afvalophalingsdiensten. Gedaan dus met overvolle vuilbakken en rondslingerend vuilnis. Bovendien worden onnodige controles van vuilbakken tot een minimum gereduceerd..

Het team beheer openbaar domein (BOD) voerde enkele jaren geleden al testen uit met een oudere versie van de slimme vuilbak. Ondertussen werden de pijnpunten weggewerkt. Zo is er een apart vak voor sigaretten en krijgt ongedierte geen kans. Er is ook een anti-graffitilaag op de vuilbak aangebracht. In overleg met het team economie en met de retailmanager (BID) werd gekozen om de vuilbakken in te zetten op drie strategische locaties, namelijk de Grote Markt, de Veemarkt (ingang K) en het kruispunt van de Lange en Korte Steenstraat.

De aankoop en de plaatsing van de vuilbakken kostte de stad een kleine 20.000 euro, daarbij komt jaarlijks ca. 1.800 euro voor onderhoud en software. De stad onderzoekt momenteel de uitbreiding van het aantal slimme vuilbakken en de inzet op evenementen. De stad Brussel plaatste al in 2016 haar eerste slimme vuilbakken en investeert nu volop in de verdere uitrol tot 75 exemplaren. Ook Roeselare beschikt over slimme vuilbakken in haar binnenstad.

Meer weten?