Kortijk deelt smart city-oplossingen

​De Smart City Toolbox is een initiatief van de stad Kortrijk. De toolbox omvat een verzameling van raamcontracten voor slimme oplossingen die worden gedeeld met andere lokale besturen. Via een gedeeld platform kunnen geïnteresseerde gemeentebesturen de bestekken mee vormgeven, zodat de inhoud van de raamovereenkomst zo dicht mogelijk aansluit bij de noden van zo veel mogelijk steden en gemeenten.

De toolbox bevat momenteel raamcontracten voor netwerkbeheer, informatieveiligheid, big data analyse en datamining, data-analyse door GSM operatoren,  data-analyse van sensoren, slimme camera’s en datagerelateerde diensten, ontwikkelen van een e-depot.

De Stad Kortrijk lanceerde in 2017 een oproep naar andere lokale besturen om mee te stappen in het project. De raamovereenkomsten binnen de smart city tool box worden opengesteld voor die besturen onder de vorm van een opdrachtencentrale. Meer dan 50 lokale besturen kunnen inmiddels een beroep doen op de toolbox en aansluiten bij de raamcontracten.  Als beloning voor dit project ontving de Stad de Slim in de Stad-prijs 2017.