Verenigde Naties

Op de SDG indicators-pagina vind je alle 232 SDG-indicatoren die door de VN zijn goedgekeurd.

Op de website van het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties (UNRIC) vind je heel wat informatie over de SDG's, waaronder ook de folder "Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen" die je in één oogopslag zicht geeft op de SDG's. 

De VN bracht in 2021 ook het 'Sustainable Development Goals Report' uit. Dit jaarlijks rapport van de VN geeft een overzicht van waar de wereld staat op het vlak van de SDG’s. Het geeft aan waar er vooruitgang geboekt wordt en waar meer actie nodig is. Dit rapport geeft ook aan welke voorlopige invloed van COVID-19 reeds te zien is.

Op het online platform van UNDP, UN-Habitat en de Global Task Force of Local and Regional Governments (GTF) vind je praktische instrumenten en methodieken om de globale doelstellingen te vertalen naar lokale acties.

Andere internationale organisaties

Op internationaal niveau bestaat er een SDG index waarbij kwantitatief de voortgang van alle landen met betrekking tot de SDG's wordt bijgehouden. 

Het Policy Transfer Platform verzamelt innovatieve stedelijke projecten uit de hele wereld. Heel wat van deze projecten dragen uitdrukkelijk bij aan de SDG's. Er zijn ook mogelijkheden om ervaringen uit te wisselen en om eigen projecten in de kijker te zetten. Het platform werd opgestart door de Stad Berlijn in samenwerking met Metropolis en een breed netwerk van partners.

Op de website van Global Taskforce of Local and Regional Governments vind je heel wat bronnen die dieper ingaan op de lokale vertaling van de SDG's, zoals de publicaties:

Lees het interview met de Noorse fusiegemeente new Asker. Zij gebruiken de SDG's om het beleid van de nieuwe gemeente uit te stippelen.

Om invulling te geven aan je beleid met de SDG's als leidraad, kan je eveneens gebruik maken van ISO-normen. ISO heeft zelf per SDG opgelijst welke bestaande normen - over thema's zoals gezondheid, water, energiebeheer en duurzame steden - je kan gebruiken. De Belgische instantie NBN (Bureau voor Normalisatie) heeft dit eveneens gedaan. Je vindt er de normen in het Nederlands en je kan je eigen bibliotheek samenstellen.