Lokaal Integratiebeleid

Vandaag wordt de samenleving uitgedaagd door complexe problemen. Problemen waarvan de burger verwacht dat we deze ook oplossen.

Lokaal hebben we een aantal troeven, want lokaal komen alle beleidsdomeinen samen en kunnen we over deze beleidsdomeinen transversaal,  innovatief en in co-creatie nieuwe, innovatieve oplossingen uitwerken en in co-creatie werken aan nieuwe oplossingen.

Hoe kun je als Vlaamse gemeente de complexe uitdagingen van samenleven in diversiteit managen? Door een duidelijke visie, strategie en de nodige ondersteuning in te zetten!

De VVSG schuift daarom ook “samenleven in diversiteit” naar voren als één van de negen grote maatschappelijke uitdagingen. Zowel in de grote steden en gekende migratiegemeenten als in de kleinere gemeenten is superdiversiteit een feit. Dat blijkt uit de gemeentelijke rapporten uit de Lokale Inburgerings- en Integratiemonitor (LIIM) van 2020.  Als lokaal bestuur is het belangrijk om hiervoor oog te hebben, om uitdagingen te detecteren, prioriteiten te bepalen en een inclusieve aanpak te stimuleren.

Nood aan inspiratie voor zelf een lokaal integratiebeleid op te stellen? Klik dan zeker door naar deze handleiding.

 

Praktijk informatie

Praktijkenbank Samenleven in Diversiteit

# Samenleving, gezin & welzijn

Samenleven in een superdiverse stad of gemeente is niet altijd vanzelfsprekend, maar lokale besturen hebben de oplossingen in huis. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente, en dat iedereen kan meeschrijven aan een gemeenschap...

Lees meer

Nuttige links