2022Lokaal09 - Estafette Maarten Van Tieghem.png
Provider image

Maarten Van Tieghem, schepen in Wortegem-Petegem, kreeg het estafettestokje van schepen Carine Meyers uit Berlare om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politica/politicus, van een andere partij en ver van Wortegem-Petegem.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Het mooiste aan het schepenambt is dat je je visie op het beleid kunt omzetten in heel concrete projecten en zo je engagement voor de maatschappij kunt realiseren.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Vanuit mijn studie Slavistiek en Oost-Europakunde wou ik initieel een sociaal-maatschappelijk project in het buitenland opzetten. Ik studeerde vijf maanden in Moskou en woonde toen in bij een Russisch gezin; daar begon ik politiek en de organisatie van de samenleving anders te bekijken en besliste ik me eerst lokaal in Wortegem-Petegem te engageren. Een jaar later nam ik als 23-jarige deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Kom je uit een politiek nest? Nee, al heeft onze gewezen gemeenteraadsvoorzitter Carlos Aelvoet, die gepassioneerd is door heemkunde en genealogie, ontdekt dat mijn voorvader Johannes Baptiste Van Tieghem van 1791 tot 1820 burgemeester van Petegem was. Dat vond ik speciaal.

Wat zie je als je grootste prestatie? Een prestatie is mijns inziens nooit een puur individuele realisatie, maar soms ben je wel trekker. Zo ben ik trekker geweest van de digitalisering (met de Wortegem-Petegem App) en burgerparticipatie (met de burgerbegroting BuurtBouwers).

Neem je dit ambt mee naar huis? Sowieso. In een landelijke gemeente ken je heel veel mensen persoonlijk en ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Dikwijls krijg en beantwoord ik ’s avonds laat of in het weekend berichten via Facebook of WhatsApp. Je kiest natuurlijk zelf hoever je daarin meegaat.

Heb je vrienden in de politiek? Absoluut. Enerzijds mensen die ik leerde kennen via de politiek en die hechte vrienden werden, anderzijds vrienden die ik zelf voor de politiek heb geëngageerd.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Vaak met een van die vrienden. Door die goede persoonlijke band geven ze ongezouten hun mening en kun je erop vertrouwen dat hun advies oprecht is

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Toen ik in 2014 als 25-jarige onverwachts schepen werd, kwam het vrij zware bevoegdheidspakket van mijn voorganger integraal bij mij terecht. Ik heb me onmiddellijk in alle dossiers vastgebeten. Die leergierigheid en drang naar dossierkennis vind ik essentieel.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Door mijn streven om snel voortgang te maken kan ik bij vertragingen in dossiers mijn ongenoegen moeilijk verbergen. Dat is nooit persoonlijk bedoeld, maar het komt soms harder over dan nodig.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Ik hou van een goede discussie op basis van dossierkennis en sta altijd open voor constructieve voorstellen van een oppositielid. Als ik sommige verhalen uit andere gemeenten lees, denk ik dat het bij ons nog deftig verloopt.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Goh, ik identificeer me niet echt met iemand, noch politiek, noch privé.

Wie zijn je huidige helden? Ik heb sinds ik zijn colleges aan de UGent volgde, veel bewondering voor filosoof Johan Braeckman. In de muziekwereld zijn Arjen A. Lucassen (Ayreon) en Nick Cave voor mij echte genieën.

Waar zou je nu het liefst zijn? Zonder het Rusland-Oekraïne-conflict zat ik nu (juli-augustus, nvdr) met mijn partner op de TransSiberische spoorlijn van Moskou naar Vladivostok. Dat is mijn droomreis.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? In navolging van.

Wat koester je het meest? Ik ben veel meer dan ik soms laat blijken, een familiemens. Kleine geluksmomenten in familiale kring kikkeren me altijd op.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Je enige familie of vrienden verliezen, geen uitweg meer zien, en de zin in het leven kwijtraken.

Wat is je favoriete bezigheid? Te veel om op te noemen, maar op bezoek gaan bij mijn broers gezin en mijn petekinderen, een avondje FIFA spelen, sporten, reizen, lezen en nieuwe muziek ontdekken horen er zeker bij.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Ja, vrij vaak. Ik trek in het weekend graag met de laptop naar de kroeg om daar te werken. Je ontmoet inwoners, je ondersteunt de lokale economie en de koffie is er beter dan thuis.

Wat is je motto? Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards. ⎟ Søren Kierkegaard

Aan wie geef je de estafettestok door? Hij heeft exact dezelfde naam als mijn vader, maar het is geen familie: Geert Van Tieghem uit Brugge. Ik ken hem van naam maar heb hem nog nooit ontmoet.

 

Voor Lokaal 09 | 2022