2022Lokaal05 - School in zicht_1.jpg
Provider image

Veel jonge ouders kennen van de school in hun buurt hooguit de poort. Omdat mensen uit hun vriendenkring al eerder voor een school verderop kozen, weten ze niets over de buurtschool en denken ze er zelfs niet aan bij hun keuze. Vooroordelen en angst over het niveau van de zogenaamde concentratieschool zijn meestal onterecht: scholen met een divers publiek blinken net uit in onderwijsdifferentiatie. School in zicht biedt ouders de kans de school om de hoek beter te leren kennen. Daarmee zet het project een rem op de schoolvlucht en gaat het segregatie in het basisonderwijs tegen.

School in zicht vzw start in 2006 als een kleinschalig project in Antwerpen-Noord en Oud-Borgerhout. Marieke Smeyers, moeder van een instapper, merkt tijdens haar zoektocht naar een school een enorme pendelbeweging door de meer kansrijke ouders in haar buurt. Die leggen elke dag kilometers af naar een school aan de rand van de stad, terwijl de meer kansarme kinderen te voet naar de buurtschool gaan. Met indicatorpercentages tot wel 90% zijn die scholen geen weerspiegeling van hun buurt meer. Marieke zet een campagne op om ouders samen te brengen en te informeren over de scholen bij hen om de hoek. Spoel een vijftiental jaren verder, en het School in zicht-project is actief in negen steden en gemeenten en breidt nog altijd uit.

Door jarenlang expertise op te bouwen slaagt School in zicht erin doelgerichte activiteiten op te zetten om ouders te ondersteunen bij een bewuste schoolkeuze. Door nauw samen te werken met lokale besturen en partners speelt de organisatie in op de specifieke sociaal-demografische context van een stad of gemeente.

 

De buurtschool

School in zicht gelooft dat alle betrokkenen winnen als scholen echte buurtscholen zijn. Uiteraard geldt dat voor de scholen zelf, die een sterker netwerk in de buurt ontwikkelen. Voor ouders is het vooral heel praktisch: ze trotseren het drukke ochtendverkeer niet en kunnen te voet of met de fiets naar school. Dat levert niet alleen tijdwinst op, het is ook gemakkelijk en beter voor het milieu. Voor kinderen is het prettig als de schoolvriendjes om de hoek wonen: samen spelen is makkelijker en ze komen elkaar overal tegen.

Bovendien is een gezonde sociale mix op school een pluspunt voor de leerlingen. Hun leefwereld vergroot doordat ze in contact komen met kinderen uit alle lagen van de bevolking. Daardoor worden bepaalde evidenties die ze thuis meekrijgen doorbroken, ontwikkelen ze minder vooroordelen en raken ze het vanzelf gewend om met allerlei mensen samen te werken. Goed voor later!

 

School in zicht in de praktijk

School in zicht richt zich op de kansrijke schoolzoekende ouder. Dit zijn voornamelijk middenklassenouders met een eerste kindje dat het aankomende schooljaar gaat instappen. (In projectjaar 2021-2022 waren dat dus ouders van eerstgeboren kindjes uit 2020.) Tijdens de School in zicht-activiteiten leren ouders de scholen uit hun buurt op een laagdrempelige manier kennen. De Infoavond met scholenmarkt is een eerste ontmoeting tussen scholen en ouders én tussen ouders onderling. Tijdens de Openschooldagen zien ouders de scholen echt in actie, terwijl ze worden rondgeleid door de directie.

Momenteel loopt School in zicht in negen Vlaamse steden en gemeenten: Boom, Hasselt, Lokeren, Mechelen, Oostende, Roeselare, Tienen, Willebroek en Zele. Geen enkele regio is hetzelfde. De selectie van de deelnemende scholen, de gebiedsafbakening voor de communicatiecampagne, de organisatie van de activiteiten: het verloopt overal net even anders. Daarom werkt het project nauw samen met het lokale bestuur om zo goed mogelijk rekening te houden met de individuele situatie van een stad of gemeente. School in zicht blijft in beweging. Behalve in Lokeren en Mechelen had het project in alle regio’s dit jaar voor het eerst plaats. Bovendien is School in zicht onderdeel van het nieuwe Plan Samenleven dat streeft naar meer diversiteit in de samenleving en dit jaar wordt uitgerold in Vlaanderen. -

 

Karen Schets en Emma Woudenberg zijn projectmedewerkers bij School in zicht
Voor Lokaal 05 | 2022


Zie je in jouw stad of gemeente ook een pendelbeweging van schoolvluchtende ouders? Is de sociale mix op de scholen uit balans? Neem gerust contact op om de situatie in jouw regio onder de loep te nemen. Het School in zicht-project kan op stads-, wijk- of buurtniveau worden uitgevoerd om segregatie in het basisonderwijs zo goed mogelijk tegen te gaan. E info@schoolinzicht.be, T 03 270 38 03, www.schoolinzicht.be