2022Lokaal06 - Duurzame ontwikkeling.JPG
Provider image

De internationale Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, die ook België goedkeurde, zit ondertussen al in zijn zevende levensjaar. De agenda omvat 17 doelstellingen, Sustainable Development Goals of SDG’s, die van onze wereld tegen 2030 een betere plek moeten maken, waar welvaartsgroei rekening houdt met mens en milieu. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65% van de SDG’s niet gerealiseerd kan worden zonder de actieve bijdrage van lokale besturen. Daarom hebben Vlaamse gemeenten zich ontpopt tot wereldwijde SDG-voortrekkers.

Het basisprincipe van de Agenda is ‘Leave No One Behind’ ofte ‘Laat niemand achter’. Dit staat voor het engagement om armoede uit te roeien, een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting en te verzekeren dat de meest kwetsbare groepen alle kansen krijgen om mee te genieten van sociale, economische en ecologische vooruitgang. We mogen niemand achterlaten in ons streven naar een duurzamere gemeente en planeet.

 

Brugse armoedetoets

De stad Brugge zet op verschillende vlakken in op Leave No One Behind. Zo ondersteunt ze de theatergroep Mozaïek die op een creatieve manier oefenkansen Nederlands biedt. Daarnaast heeft de stad een partnerschap met haar Kameroense collega’s in Ebolowa. De samenwerking is gebaseerd op de SDG’s met een specifieke focus op verduurzaming van de chocoladeketen met het oog op eerlijke verloning van de cacaoboeren. Maar er wordt dit jaar ook hard gewerkt aan een duurzame voorziening van drinkbaar water in de meest kwetsbare wijken van Ebolowa, zodat iedereen er toegang toe heeft.

De stad introduceerde ook een armoedetoets, een realisatie van Brugge Dialoogstad, de armoedeadviesraad. Aan de hand van die toets wil de stad nagaan welke weerslag een beleidsinitiatief heeft op mensen in armoede en mensen met een verhoogd armoederisico. Op die manier kan de beleidsbeslissing, waar nodig en mogelijk, bijgestuurd of herzien worden. Aangezien de armoedetoets bij elk beleidsdossier ingevuld moet worden (behalve dossiers over individuele personen), verhoogt hij het bewustzijn betreffende armoede bij medewerkers en bestuur van stad en OCMW. Vooral in de grotere dossiers (woonplan, klimaatplan…) waarbij de doelgroep van in het begin betrokken werd, heeft de armoedetoets de kwaliteit van de beleidsmaatregelen al verhoogd.

Toch zijn gedragenheid van de armoedetoets en aandacht voor kwetsbare groepen blijvende bezorgdheden. De SDG’s bieden een mogelijkheid en een kader om de armoedetoets blijvend onder de aandacht te brengen. Daarnaast ambieert Brugge een uitbreiding naar een sociale-impacttoets, waarbij de impact van beleid niet enkel geëvalueerd wordt met betrekking tot mensen in armoede, maar ook tot personen met een handicap, senioren, jongeren, mensen met een migratieachtergrond, LGTBQ+ enzovoort.

 

Vrouwen verbinden Harelbeke en Marokko

De stad Harelbeke hanteert de SDG’s als sturend kader voor haar lokaal en internationaal beleid. Zo zet ze SDG 5 – gendergelijkheid – in de praktijk via het project ‘Sterke vrouwen, hier én daar’, dat ondersteund wordt door de provincie West-Vlaanderen. Met de bouw van een school waar volwassen vrouwen een vak kunnen leren, zet het project in op alfabetisering en het verhogen van zelfredzaamheid van vrouwen in het Berberdorp Iknioune in Marokko. De stad werkt samen met een lokale vereniging die via F&M Tamazirt ook vertegenwoordiging heeft in Harelbeke. De connectie met Harelbekenaars is cruciaal. Er zal uitwisseling worden georganiseerd tussen vrouwen in Iknioune en Harelbeke, initiatiefnemers uit het onderwijs en vrouwenbewegingen worden betrokken bij de uitwerking van het project en worden ook met elkaar in verbinding gebracht, en de stad kan terugvallen op haar ervaring met praattafels en fietslessen voor vrouwen en op haar kennis in het buurtopbouwwerk.

Door het project af te toetsen aan de SDG’s let de stad erop dat er geen blinde vlekken ontstaan. Zo wordt er niet alleen ingezet op kwaliteitsonderwijs, maar ook op waardig werk en economische groei en wordt er nagedacht hoe de negatieve ecologische impact van bouwwerken of vliegtuigreizen gecompenseerd kan worden, bijvoorbeeld via de aanplanting van groen. Harelbeke laat zich voorts inspireren door een goede praktijk uit stedenbandpartner Eenhana in Namibië. De Homestead Skills & Technical Education Academy leidt daar jongeren op tot kleermaker, pottenbaker of horecamedewerker, maar verkoopt tegelijk de productie en ontvangt gasten in een commerciële uitbating om de school draaiende te houden.

 

Energiek Pelt

Met Energiek Pelt tracht de gemeente Pelt mensen in armoede te helpen om toch energiezuinig(er) te kunnen leven. Dit initiatief is zeker nu de energieprijzen ongekende hoogtes bereiken, een belangrijke en noodzakelijke hulp. Dergelijke initiatieven zijn ook nodig om de Europese 2050 doelstellingen inzake klimaatneutraliteit te kunnen behalen. Energiek Pelt bevat onder meer de herschikking van lokale premies, renteloze leningen en (wijk)begeleidingstrajecten. Ook andere programma’s worden hieraan gekoppeld, zoals de Papillon witgoedhuurformule waarbij gezinnen die onder de armoedegrens leven, energievriendelijke toestellen kunnen huren. Pelt wil daarnaast ook de verhuurder stimuleren om te investeren wanneer nodig. Dankzij een scan en huurdersbegeleiding kan de verhuurder ook zicht krijgen op wat hij kan realiseren. Dit heeft positieve invloed op de energiefactuur én op de leefkwaliteit zonder dat het stukken van mensen kost. —

Hanne Albers is VVSG-stafmedewerker Internationaal
Voor Lokaal 06 | 2022

Doe mee aan de Week van de Duurzame Gemeente en laat niemand achter

Inzetten op Leave No One Behind (Laat niemand achter) veronderstelt dat je kwetsbare groepen via je dienstverlening structureel bereikt en ze actief betrekt bij beleidsplanning en -uitvoering. Of je nu werkt aan duurzame energievoorziening, mobiliteit of bosbeheer, de duurzaamheid van je project verhoogt als je aandacht hebt voor het bereiken van, de impact op en de inspraak van alle groepen in je gemeente.

Leave No One Behind is het campagnethema van de vijfde Week van de Duurzame Gemeente die de VVSG van 18 tot en met 25 september organiseert. Deelnemende gemeenten hijsen de SDG-vlag en zetten duurzame helden in de bloemetjes. Dit zijn burgers, bedrijven, verenigingen en scholen die via hun werk of dagelijks leven bijdragen aan een duurzame samenleving.

Gratis inschrijven kan nog tot 1 juli via www.duurzamegemeente.be. Vorig jaar namen Brugge, Harelbeke en Pelt deel, samen met 114 andere gemeenten. De VVSG ondersteunt je met tips, goede praktijken en materiaal in je zoektocht naar helden, communicatie tijdens de campagneweek en in de verdere ontwikkeling van je SDG-traject.