2022Lokaal0708 - Nieuwe infrastructuur Vleteren 0.png
Provider image

Zo’n veertig jaar na de opening wordt OC De Sceure definitief het ontmoetings- en onthaalcentrum van het landelijke Vleteren. Naast feest en vertier vinden inwoners er sinds een jaar ook de diensten van gemeente, OCMW en politie. Het imposante gebouw kreeg een grondige opfrissing maar behield de allures van een grootse schuur waar ontmoeting centraal staat.

Tot vorig jaar huisden de gemeentelijke diensten van Vleteren in een door erfgoed beschermd herenhuis. Een aanbouw uit de jaren negentig was een typisch gebouw van zijn tijd met veel verloren ruimte en verwarming op elektriciteit. De integratie van gemeente en OCMW was een eerste aanleiding om op zoek te gaan naar een gezamenlijke stek voor de publieke diensten van gemeente en OCMW. Een voortraject met architecten wees uit dat een renovatie van het huidige pand te veel geld zou kosten en dat de voorkeur moest uitgaan naar een locatie met meer ruimte en een betere bereikbaarheid.

Zo kwam het op wandelafstand gelegen ontmoetingscentrum De Sceure in beeld. Het imposante gebouw – de naam verwijst naar het woord schuur – van wel 2000 vierkante meter fungeert al sinds 1982 als bruisend ontmoetingscentrum voor het verenigingsleven. Het voorbije decennium voerde het lokale bestuur al een reeks verbeteringswerken uit. Zo kreeg de grote zaal, die wordt gebruikt voor allerlei feesten en sportactiviteiten, een nieuw dak en nieuwe verlichting en werd het parkeerterrein grondig onder handen genomen. In 2014 namen de bibliotheek en de dienst toerisme hun intrek in het gebouw.

In 2018 werd architect Johan Houwen aangesteld voor het nieuwe project. Pas na een uitgebreid proces kwam het definitieve ontwerp tot stand. Naast het participatieve luik, waarbij de 14-koppige personeelsploeg nauw betrokken was, was het ook puzzelen om alle functies en diensten een goeie en logische plaats te geven. Een jaar later was de puzzel gelegd en volgde de aanbesteding van de werken. Het ontwerp en de uitvoering van de technieken werden in goede banen geleid door ingenieur Matthias Houwen, zoon van de architect.

De werken zelf begonnen in februari 2020 en duurden iets meer dan een jaar. Gedurende de renovatie was er een doorschuifsysteem van bepaalde diensten. Het nieuwbouwgedeelte was als eerste klaar en werd de definitieve plek van de bibliotheek en het archief. In mei 2021 brachten het personeel en de eigen technische dienst de hele verhuis- en doorschuifoperatie tot een goed einde.

Van bij de start stond voorop dat De Sceure zijn ontmoetingsfunctie moest behouden. Verenigingen en particulieren kunnen nog steeds in de grote en kleine zaal terecht voor activiteiten, feestjes en vergaderingen. De toog in de grote zaal kreeg al een nieuwe houten wand en de uitrusting wordt binnenkort (in eigen beheer) onder handen genomen. De harmonie, de muziekacademie en de KLJ hebben nog steeds hun vast onderkomen in De Sceure. Enkel aan de logiesfunctie en bijgevolg de plattelandsklassen voor scholen kwam in 2018 noodgedwongen een einde wegens plaatsgebrek.

De Sceure is gelegen aan de N8, die Ieper met Veurne verbindt, en beschikt over een ruim parkeerterrein. Dat leidt naar de centrale ingang waar je alle onthaaldiensten vindt: het loket en de dienst burgerzaken en welzijn, het secretariaat van gemeente en OCMW, de sociale dienst, het Huis van het Kind en de dorpsdienst NestorPlus. De diensten werken enkel op afspraak, al kunnen inwoners nog altijd gewoon binnenlopen.

Via de ingang vooraan, die uitkijkt op de gewestweg, bereik je de dienst vrije tijd (cultuur en toerisme, jeugd en sport en zaalbeheer). De diensten die minder rechtstreeks contact hebben met de burger, zoals ruimte en omgeving en de interne diensten, bevinden zich op de eerste verdieping. Net als de mooie en ruime raadzaal, die ook dienst doet als trouwzaal en die uitkijkt op de Meestersmolen. Ook de lokale politie wilde een plek in de nieuwe infrastructuur. Regiopost Vleteren behoort tot Regio West binnen de politiezone Arro Ieper en heeft een kantooren verhoorruimte op de begane grond. De politie droeg bij aan de investeringskosten en betaalt een jaarlijkse huurvergoeding voor het gebruik van haar lokalen. Het OCMW heeft ondertussen het vroegere commissariaat aangekocht om er doorgangswoningen te realiseren.

Als kleine landelijke gemeente is Vleteren al langer bezig om het eigen patrimonium beheersbaar en beperkt te houden. Het oude gemeentehuis werd intussen verkocht; dat gebeurde eerder al met twee voormalige schoolsites en de drie pastoriewoningen. Behalve De Sceure zijn er nog twee kleinschalige ontmoetingscentra voor het verenigingsleven in de deelgemeenten Westvleteren en Woesten. Het OCMW-gebouw in Woesten bleef wel behouden, dat werd begin 2000 helemaal gerenoveerd. Hier is nog een wekelijkse zitdag van het OCMW, de Habito Woonwinkel en de intergemeentelijke samenwerking in verband met activering De Opstap. Tot slot heeft Bpost er een dagelijks loket. De gemeentelijke technische dienst sluit het rijtje van publieke gebouwen af en bevindt zich op wandelafstand van De Sceure, op het gemeentelijk lokaal bedrijventerrein in de Fleternalaan.

Enige onenigheid over de precieze uitspraak van ‘De Sceure’ heeft Vleteren al even achter zich gelaten. De schuur van weleer is goed gevuld, ze wordt ten volle benut door bewoners en bestuur en is zo helemaal klaar voor de toekomst. —

 

Katrien Gordts is redacteur van Lokaal
Voor Lokaal 07-08 | 2022

 

TECHNISCHE FICHE

  • Opdrachtgever: lokaal bestuur Vleteren 
  • Architect: Johan Houwen, Poperinge
  • Studie- en ingenieursbureau: Matthias Houwen HM Engineering bv, Melle
  • Budget: 1.500.000 euro (incl. btw)
  • Aannemer algemene bouwwerken: Bouwonderneming Catteeu uit Lo
  • Aannemer elektriciteit: Covemaeker bv uit Komen
  • Aannemer HVAC, sanitair en brandbestrijding: Vandewalle uit Jabbeke
  • Voor afwerking van interieur werden nog vijf aannemingsovereenkomsten gesloten: Delhaye (plafonds), Strubbe (vloeren), Woodworks (vast meubilair), Labarque (schilderwerken), PubliX (belettering en bewegwijzering) 
  • Contactpersoon: Nele Vanderhaeghe, algemeen directeur Vleteren