Houthalen-Helchteren: nieuw van buiten én van binnen

In 2012 realiseerde Houthalen-Helchteren een Nieuw Administratief Centrum (NAC) met gemeente, OCMW –administratie, Sociaal Huis, Bibliotheek, Politie en vrijetijdswinkel. Nieuw van buiten werd ook nieuw van binnen.

Gemeente en OCMW gingen samenwerken op één locatie, onder één klantgericht dienstverleningsmodel. Daarvoor werd ook de interne werking op punt gesteld tot een efficiënte en effectieve werking. Terwijl het gebouw aan de buitenkant vorm kreeg, werd er gestart met de veranderingsbegeleiding van het personeel en de burgers. Het bouwtechnische, het ecologische, het organisatorische en het communicatieve moesten één geheel vormen. Een huzarenstuk!

Onder de noemer 'NAC2012' werd de samenwerking in een programma gegoten en getrokken door een gemengd team vanuit beleid, ambtenaren en private partners. Ze zorgden voor structureel overleg met alle stakeholders, een financieringsmodel voor het beleid en volgenden de interne en externe communicatie op. Gemeente en OCMW zochten naar zoveel mogelijk synergie en integratie. Om meer te doen met dezelfde middelen. De ondersteunende diensten werden geïntegreerd en het OCMW-personeel is overgedragen naar de gemeente. De welzijnsprocessen staan onder leiding van één beleidscoördinatie: zowel het OCMW als de doelgroepgerichte werking.

Bekijk de presentatie!