Gent En Garde

De stad wil het voedselsysteem verduurzamen: van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

Gent trekt ten strijde voor lekkere, lokale en duurzame voeding. Niet zomaar een charmeoffensief, maar een tactisch meesterplan om het voedselsysteem in Gent te verduurzamen. De stad mikt op overwinningen doorheen de hele lokale voedselketen: van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

Gent legde een traject af met stakeholders, boeren, burgers,… om tot een gedragen voedselstrategie te komen met 20 operationele doelstellingen. Het resultaat was de voedselstrategie ‘Gent En Garde’ dat focust op 5 doelstellingen:

• Een meer zichtbare, kortere voedselketen
• Duurzamere voedingsproductie en –consumptie
• Sterke sociale meerwaarde van voedingsinitiatieven
• Voedselafval terugdringen
• Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof

Contactgegevens

Waarom werkt dit project?

  • Full-time ambtenaar voor lokale voedselstrategie
  • Participatieve aanpak: projecten worden uitgetekend in samenwerking met de betrokken actoren en in functie van hun behoeften.
  • Samenwerking met beleidsgroep (externe stakeholders) en verschillende stadsdepartementen
  • Sterke dynamiek bij burgers, organisaties en ondernemers rond deze thema’s

Valkuilen en uitdagingen

  • Versterken rol van beleidsgroep
  • Samenwerken met moeilijker bereikbare doelgroepen
  • Opschalen stadsgronden voor lokale voedselproductie