2021Lokaal11 - Estafette.png
Provider image

Steve Vandenberghe, burgemeester van Vooruit in Bredene, kreeg het estafettestokje van Open VLD-gemeenteraadslid Manuel Mugica Gonzalez uit Gent, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politicus/politica, van een andere partij en ver van Bredene.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Een enorme eer. Ik ben al ruim 26 jaar uitvoerend mandataris in Bredene, waarvan bijna elf jaar burgemeester, en elke dag ben ik nog dankbaar. Ik doe het heel erg graag…

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Op mijn 23ste werd ik tot schepen van Jeugd gebombardeerd. De oprichting van het eerste volwaardige jeugdhuis in Bredene was mijn eerste echte politieke daad. Daar ben ik tot op vandaag nog best trots op.

Kom je uit een politiek nest? Neen, helemaal niet. Ik kwam pas op 18-jarige leeftijd van De Panne in Bredene terecht, werd er kustredder en onderwijzer. Mijn voorganger burgemeester Willy Vanhooren ontdekte me in het Bredense verenigingsleven en dankzij goede vrienden van zijn moeder.

Wat zie je als je grootste prestatie? Ik heb er de voorbije jaren samen met mijn voltallige team voor gezorgd dat het prettig en warm wonen is in Bredene. Daar hebben we elk moment van de dag en de nacht keihard voor gewerkt. Met persoonlijke grootste prestaties ben ik niet echt bezig, politiek is teamwerk. Bovendien is het een vrij vergankelijk beroep. Ik ga gelukkig al lang mee, maar probeer elke dag met mijn voeten op de grond te blijven. Hoogmoed komt voor de val, zeker in de politiek. Daarom probeer ik steeds nederig te blijven.

Neem je dit ambt mee naar huis? Ja, ik kan het nooit loslaten. Ik ben nogal perfectionistisch. Ik ben echt bezorgd en bekommerd om al mijn inwoners en wil zoveel mogelijk goed doen voor zoveel mogelijk inwoners. Daardoor ben ik nog maar pas enkele maanden out geweest met ernstige gezondheidsproblemen. Maar dat is nu eenmaal mijn karakter en ingesteldheid.

Heb je vrienden in de politiek? Jazeker! Mijn collega’s in het schepencollege en vele leden van de gemeenteraad zijn intussen (goede) vrienden! Ook in het Vlaamse parlement heb ik intussen over de partijgrenzen heen vrienden. En ereburgemeester Willy Vanhooren is nog steeds een van mijn allerbeste vrienden.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Ik probeer steeds te overleggen met de mensen die iets waardevols kunnen bijdragen aan een dossier. Goed luisteren is de boodschap om nadien in eer en geweten de juiste beslissing te nemen.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Mijn sociaal-emotionele intelligentie. Een onmisbare eigenschap in de politiek.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Ik twijfel soms veel te veel (aan mezelf). Een zwaar nadeel in de politiek. (lacht)

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Ik ben altijd blij dat er een welgemeend, kritisch debat wordt gevoerd. Wij kunnen daar alleen maar uit leren…

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Anne Frank. Haar dagboek leert ons veel over de universele menselijke kwaliteiten van hoop, emotie, doorzettingsvermogen, liefde, kracht… Ze blijft voor mij hét symbool van respect en verdraagzaamheid.

Wie zijn je huidige helden? Alle mensen die in hun leven proberen een steen te verleggen in een rivier op aarde…

Waar zou je nu het liefst zijn? Ik ben, samen met mijn gezin, blij waar ik nu ben. Ik hou enorm veel van Bredene. Ik zou mijn fantastische inwoners voor geen geld van de wereld kunnen en willen missen.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? Kan ik niet meteen een antwoord op geven… Hoewel ik vast wel enkele veel gebruikte oneliners heb.

Wat koester je het meest? Mijn gezin (vrouw Anja, zoon Jarni en kat Molly), mijn familie en mijn beste vrienden…

Wat is volgens jou de diepste ellende? Onverdraagzaamheid door onwetendheid.

Wat is je favoriete bezigheid? Joggen met vrienden, lezen, lekker gaan eten met mijn gezin/vrienden en gaan kijken naar mijn favoriete voetbalploeg Club Brugge.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Jazeker, al heb ik daar niet altijd veel tijd voor.

Wat is je motto? Alles kan altijd beter!

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Kathleen Krekels, schepen in Schilde en collega in de commissie onderwijs in het Vlaams Parlement. –

 

Voor Lokaal 11 | 2021