2022Lokaal04 - Estafette Lieven Janssens.png
Provider image

Lieven Janssens, burgemeester in Vorselaar, kreeg het estafettestokje van burgemeester Inge Lenseclaes uit Overijse, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politica/ politicus, van een andere partij en ver van Vorselaar.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Engagement, dienstbaarheid, zowel voor eigen dorp als voor een ruimere regio.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? De oprichting van onze ongebonden politieke beweging ACTIEV in 2005. Met een grote groep nieuwe mensen werden we in 2006 meteen de grootste partij met 29% van de stemmen. Zes jaar later haalden we al een absolute meerderheid met 50,1% en bij de laatste verkiezingen 73,5% van alle stemmen. Echt uniek.

Kom je uit een politiek nest? Mijn hele familie is een en al engagement: mijn vader was provincieraadslid en burgemeester, maar ook mijn moeder, twee zussen en broer zijn gepassioneerd bezig in het verenigingsleven en staan altijd klaar voor anderen.

Wat zie je als je grootste prestatie? Schwung en connectie creëren: in het dorp, met verenigingen, vrijwilligers, tussen politiek en administratie, wat in Vorselaar de voorbije vijftien jaar een enorme dynamiek opleverde.

Neem je dit ambt mee naar huis? Ja.

Heb je vrienden in de politiek? Jazeker, ACTIEV is echt een ‘beweging’, een groep mensen die allemaal veel engagement opnemen in het dorp. Mark bijvoorbeeld, met wie ik ACTIEV oprichtte, de collega’s uit het schepencollege en Paul en Mizel, de twee compagnons de route van het eerste uur, zijn veel meer dan mensen die toevallig mijn pad kruisten. Politiek kan ook een plek zijn waar mensen met dezelfde passie elkaar vinden.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Met het schepencollege maar bijvoorbeeld ook met algemeen directeur Elly. Een uniek combo. Soms is zij mee burgemeester en steun ik haar als directeur.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Veel energie en optimisme.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Ik ga altijd voor het maximale en weet dat ik daarin soms té snel ga of de lat erg hoog leg voor de mensen rondom mij.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Het algemeen belang, ‘het goede’ voor ogen blijven houden. Ook binnen Neteland is de steun van de oppositie groot.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? De Nederlander Jan Terlouw (ondertussen negentig jaar) vind ik een inspirerend politicus. Zie bijvoorbeeld zijn proactief streven voor een beter klimaat en voor inclusiviteit: ‘Het hebben van plichten is een recht.’ Hij wijst ook op het belang van luisteren naar elkaar: ‘We leven niet in een maatschappij, maar in een samenleving.’

Wie zijn je huidige helden? Mijn personeelsleden, onze vrijwilligers en de trekkers in ons verenigings- en gemeenschapsleven. We zijn echt een uniek dorp met nog een bijzonder groot ‘sociaal kapitaal’.

Waar zou je nu het liefst zijn? Op een uitstapje met Joppe of Lieze, mijn kinderen. Elk jaar ga ik eens met een van hen apart op vakantie. Onvergetelijke momenten, want dan krijgen ze eens de volle aandacht van papa die anders disproportioneel veel van huis is.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Voor ’t goe van de zaak’: onvoorwaardelijk voor het algemeen belang vooruit gaan. Ik heb daarin te vaak een ‘komma’ gezet, waar het ook een ‘punt’ had mogen zijn.

Wat koester je het meest? Je moet ergens rust kunnen vinden en dat is thuis bij mijn vrouw Vicky en onze twee kinderen. De mooiste dingen zitten gewoon mee aan tafel.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Malcontentement, geklaag, van een afstand oordelen (bv. op sociale media) in plaats van mee op te bouwen. Terwijl we het hier zo goed hebben.

Wat is je favoriete bezigheid? Inspanning en ontspanning gaan hand in hand. Muziek spelen is al bijna veertig jaar een uitlaatklep.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Soms, al is het altijd met een plat water in de hand. Ik drink al tien jaar niets van frisdrank of alcohol.

Wat is je motto? Ik heb een onwrikbaar geloof in vooruitgang, ben optimistisch voor de toekomst. Het glas altijd half vol, niet half leeg.

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Boudewijn Herbots, burgemeester van Zoutleeuw. –

 

Voor Lokaal 04 | 2022