202102 francis benoit kennisnetwerk.png
Provider image

Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, kreeg het estafettestokje van zijn collega in Bree, Liesbeth Van der Auwera, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Kuurne.

Wat betekent het burgemeestersambt voor jou?

Burgemeester zijn is opstaan en gaan slapen met Kuurne. Je bent burgervader voor alle inwoners, een cliché maar belangrijk. Burgemeester zijn is dromen waarmaken en je gemeente strategisch ontwikkelen.

 

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)?

Als voorzitter van de jeugdraad hield ik met alle jongeren een openluchtfuif tijdens de gemeenteraad. Jaren hebben we gestreden voor een fuif- en cultuurzaal. Die polyvalente zaal KUBOX mocht ik als schepen openen!

 

Kom je uit een politiek nest?

Mijn vader is zes jaar schepen geweest, maar was vooral een actief bestuurslid binnen de CVP als arrondissementeel voorzitter Kortrijk-RoeselareTielt, nationaal voorzitter Christen-Democraten voor Europa en bestuurder van de VRT.

 

Wat zie je als je grootste prestatie?

Onze ploeg is van nul procent in 1999 gegroeid naar 41,7 procent in 2018. De CVP bestond niet meer in Kuurne. Na één legislatuur konden we in de meerderheid binnenbreken. Onze ploeg bestaat uit alle generaties en ademt Kuurne.

 

Neem je dit ambt mee naar huis?

Thuis ben ik vader en geen burgervader, al toets ik wel ideeën af. Ik probeer mijn mobieltje af te zetten, maar zelfs Sporza-journalist Karl Vannieuwkerke noemde me de Facebookburgemeester van Vlaanderen. Na die beruchte persconferentie over de COVID19-maatregelen werd mijn bericht 600 keer gedeeld.

 

Heb je vrienden in de politiek?

Veel vrienden in de politiek heb je niet, wel goede collega’s. Het is vaak over de partijgrenzen heen gemakkelijker goede banden te smeden dan in de eigen partij.’

 

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen?

Mijn vader, hij is een vat vol ervaring. Bovendien heeft hij een wereldse kijk en is hij als 84-jarige progressiever dan vele anderen. Ik wissel ook veel uit met mijn lokale partijvoorzitter. En natuurlijk mijn fractie! Soms bel ik naar een collega-burgemeester, los van partijgrenzen.

 

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap?

Ik ben creatief en communicatief. En ik kan moeilijke dingen gemakkelijk uitleggen. Bovendien ben ik een netwerker.

 

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest?

Ik ben een Latijns type. Ik kan furieus zijn en me nadien schuldig voelen. Ik heb ook te weinig geduld, ik zeg wat er op mijn hart ligt.

 

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid?

Dat het zich inwerkt in dossiers, voorstellen doet. Ik ga graag keihard in debat, zolang de argumenten gefundeerd zijn en niet populistisch.

 

Met welke historische figuur identificeer je je het meest?

Kuifje, ik ben een ontdekker, een zoeker. De politieke figuur die het meest indruk op me heeft gemaakt, is Nelson Mandela.

 

Wie zijn je huidige helden?

Cor en Ona. Ik schreef een boek voor kinderen met een knipoog naar volwassenen. Cor en Ona gaan op zoek naar hoop, geluk en het wondermiddel. Ze zijn getuigen van ernst en weemoed, maar ook van creativiteit en de natuur.

 

Waar zou je nu het liefste zijn?

In Nieuw-Zeeland, opnieuw met velen samen zijn en genieten van de rust. Stiekem zou ik hopen op een ontmoeting met premier Jacinda Ardern.

 

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak?

Mijn stopwoord is blijkbaar in die zin en jaja, tes da.

 

Wat koester je het meest?

Alles wat mij gelukkig maakt – familie en vrienden.

 

Wat is volgens jou de diepste ellende?

De groei van individualisme, egoïsme, populisme, narcisme en narrow minded zijn.

 

Wat is je favoriete bezigheid?

Experimenteren op sociale media, het online dorpsplein. Citytrips mis ik ook enorm.

 

Ga je nog af en toe op café in de gemeente?

Vóór corona vaak! Tijdens de markt op woensdag kwam mijn grootste fan José me halen om een pint drinken. Aan de deur van het café riep hij dan: ‘Bonjour, tout le monde, ik heb de burgemeester mee.’

 

Wat is je motto?

Maak dingen mogelijk! Altijd en voor iedereen. Al ben ik burgemeester, ik zal altijd Francis Benoit blijven. De dag dat ik niet meer authentiek ben, stop ik er beter mee.

 

Aan wie geef je de estafettestok door?

Aan de Eeklose schepen Isaura Calsyn.

 

Voor Lokaal 02 | 2021