2021Lokaal78 - Estafette Ellen Goe.png
Provider image

Ellen Goes, schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst in Zedelgem, kreeg het estafettestokje van het Antwerpse gemeenteraadslid Nathalie van Baren, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft zij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Zedelgem.

Wat betekent het schepenambt voor jou? Als schepen krijg je een enorm grote kans en ook de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de toekomst van je gemeente. Een uitdaging die je met beide handen moet grijpen.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Op mijn eerste gemeenteraad als schepen moest ik al meteen een groot dossier voor het rusthuis presenteren. Na een spoedcursus van de directeur van ons wzc is het me gelukt. Het was stressen, die eerste gemeenteraad, maar de kop was eraf.

Kom je uit een politiek nest? Politiek zit wel in de familie bij ons, maar dat heb ik zelf nooit bewust meegemaakt. Ik heb wel de microbe gekregen van mijn broer die vóór mij gestart was in de lokale politiek en ben zo doorgegroeid.

Wat zie je als je grootste prestatie? De opening van de sociaal kruidenier. Vroeger werkten we met voedselpakketten die door ons samengesteld en dan afgehaald werden. Sinds september 2020 kunnen onze cliënten hier zelf komen winkelen zoals in een andere supermarkt en zelf kiezen wat ze graag meenemen en nodig hebben. Daarnaast lanceerden we met Warme William een initiatief om de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren tot 24 jaar te versterken. Want iedereen voelt zich wel eens minder goed in zijn vel. Dat deden we samen met de jongerenverenigingen op het grondgebied, maar ook met de gemeentelijke diensten en de Gezinsbond. We hebben veel van elkaar geleerd en hebben samen mooie acties uitgewerkt.

Neem je dit ambt mee naar huis? Zeker! Het is geen 9-to-5-job. Je bent er constant mee bezig en loslaten is moeilijk.

Heb je vrienden in de politiek? Ja hoor. Het is belangrijk om ook te kunnen terugvallen op mensen die met dezelfde dingen bezig zijn. Het schept een band.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Dat hangt wat van de beslissing af. Voor een idee dat nog moet rijpen, ga ik soms wel te rade bij mijn broer of een van mijn ouders, maar ook bij vrienden. Punten die al verder ontwikkeld zijn, spreek ik goed door met mijn diensthoofden.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Dat ik alles van de positieve kant en met een glimlach bekijk.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Dat ik me gebeurtenissen te persoonlijk aantrek.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Dat het niet altijd het beleid afbreken is. Het gebeurt ook dat op een constructieve manier iets meegegeven wordt dat dan wordt opgepikt.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? ? Goh, daar heb ik nog nooit bij stilgestaan.

Wie zijn je huidige helden? Als ik puur politiek denk, dan is dat Angela Merkel. Ik heb heel veel bewondering voor haar. Als ik direct om me heen kijk, dan zeg ik mijn familie, maar ook iedereen die zich in het voorbije jaar onvoorwaardelijk voor de maatschappij heeft ingezet: de maatschappelijk werkers, mensen van de schoonmaakdiensten, mensen in de zorg, vrijwilligers...

Waar zou je nu het liefste zijn? Op vakantie, zoals velen waarschijnlijk, en genieten van de zon en de rust.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Gowja’. Ik merk van mezelf dat ik dat de laatste tijd veel gebruik om een zin mee af te sluiten.

Wat koester je het meest? De kleine dingen in het leven. Maar de voorbije moeilijke periode ook wel zeer sterk mijn familie en vrienden.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Eenzaamheid. Het lijkt me verschrikkelijk niemand te hebben om op terug te vallen of je verhaal tegen te kunnen doen.

Wat is je favoriete bezigheid? Afspreken met vrienden.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Ja tuurlijk, waarom niet?

Wat is je motto? Goan en bluven goan!

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Elle De Kuyper, voorzitster Vooruit Zelzate. Een jonge, ambitieuze vrouw die uitkomt voor haar mening. We kennen elkaar van in onze studententijd.

 

Voor Lokaal 07-08 | 2021