2021Lokaal09 - Estefette Elle De Kuyper.png
Provider image

Elle De Kuyper, voorzitter van Vooruit in Zelzate, kreeg het estafettestokje van de Zedelgemse schepen Ellen Goes, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft zij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Zelzate.

Wat betekent het partijvoorzitterschap voor jou? Het leuke aan voorzitter zijn is dat je achter de schermen van alles in gang kunt steken, en dat je door kleine acties dingen kunt bereiken op lokaal niveau.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? ? In het middelbaar ben ik nog mee verkiezingsaffiches gaan plakken voor de moeder van een vriendin. De volgende daad was opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Zelzate. Een grote sprong vooruit dus.

Kom je uit een politiek nest? ? In onze familie werd vaak over politiek gebabbeld. Mijn grootvader en zijn broer zijn als jonge snaken zelf nog actief geweest bij de socialisten in Gent.

Wat zie je als je grootste prestatie? Toen we met SP.A in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen trokken, was dat met de slogan ‘Terug trots op Zelzate’. Nu zullen de inwoners ook oprecht zeggen dat ze weer trots zijn. Dat is het werk van de drie kanjers van mijn afdeling, Brent, Isabel en Luc. Daar ben ik dan weer ontzettend trots op!
Ook op onze kleine partijacties ben ik trots: kinderwinterjassen inzamelen voor een goed doel, een pannenkoekenverkoop van verschillende weken voor de slachtoffers van de watersnood in Wallonië, de schenking van banners aan onze lokale jeugdbeweging om automobilisten te wijzen op overstekende kinderen, de publicatie van een goede nieuwsbrief…

Neem je dit ambt mee naar huis? Ik voer dit ambt thuis uit, dus ja. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik voor de beweging aan het werk ben. Vergeet de ‘glitter & glamour’. Voorzitter zijn wil ook zeggen dat je je moet bezighouden met allerlei kleine, niet echt opwindende zaken waar niemand bij stilstaat, maar die nodig zijn om de beweging te doen draaien.

Heb je vrienden in de politiek? Ik heb hele goeie vriendinnen in de politiek. Het leuke is dat zij actief zijn binnen andere partijen, dat is superleerrijk.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Dat hangt een beetje van de beslissing af. Ik pingpong graag met mijn burgemeester en partijgenoot Brent Meuleman, maar ook met mijn vriend, mijn vrienden, familie…

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Dat ik een vechter ben. Blijven doorbijten is echt nodig in de politiek.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Mijn koppigheid.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Ik hou ervan dat oppositieleden mijn beweging op een constructieve manier uitdagen. Zo brengen zij het beste uit mezelf en mijn partijgenoten naar boven.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? ? Hm, moeilijke vraag. Ik denk met elke vrouw of man die vocht voor de rechten waarvan wij nu genieten: de achturendag, vrouwenstemrecht…

Wie zijn je huidige helden? Dat is een gemakkelijke vraag! Mijn vriendinnen en vrienden. De vriendin die borstkanker overwon en zegt: ‘Ik heb een slecht lootje getrokken, er zijn ergere dingen dan dat in het leven.’ De vriendin die mama is, fulltime werkt en tegelijk het ene na het andere diploma binnenhaalt, de vriend die hier alles achterliet om zijn geluk te gaan zoeken in de wijde wereld…

Waar zou je nu het liefste zijn? Dubai of Abu Dhabi… Ik weet dat die locaties niet bekendstaan voor respect voor de mensenrechten of gelijkheid, maar mijn beste vriend woont in Abu Dhabi, en bij hem kan ik alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden bespreken en in perspectief plaatsen, en daarna echt ontspannen. Dat doet zo’n deugd.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Waarom?’ gebruik ik vaak.

Wat koester je het meest? Mijn vrienden en vriendinnen.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Geen netwerk om je heen hebben.

Wat is je favoriete bezigheid? Paardrijden, er is niks zo zalig!

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Sinds de pandemie ben ik voorzichtiger, maar af en toe ga ik in Zelzate op café.

Wat is je motto? Deze heb ik van Eva Mouton gepikt: ‘Neuters gonna neut.’

Aan wie geef je de estafettestok door? Manuel Mugica Gonzalez, gemeenteraadslid in Gent, ex-flik en altijd goedlachs.

 

Voor Lokaal 09 | 2021