Untitled design - 2020-12-01T174756.057.png
Provider image

Een groep geëngageerde buurtbewoners transformeerde een leegstaande wijkbibliotheek om tot dé ontmoetingsplek in de wijk.

Doelstelling

In de jaren zestig was De Boekerij, gevestigd in een buitenwijk van Herentals, dé ontmoetingsplek bij uitstek. Nadat meer en meer diensten naar het centrum kwam De Boekerij kwam als uitleenpost leeg te staan. De wijk Molekes snakte naar een ontmoetingsplaats.

In het voorjaar 2017 sprong een kleine groep van geëngageerde buurtbewoners op de kar om de oude, leegstaande wijkbibliotheek een nieuwe invulling te geven: De buurtvereniging de Molekens, een nieuwe buurtwerking, was geboren. De oprichting van de vzw vormde het startschot. Als eerste focus wilden ze het gebouwtje redde. Ze geloofden erin dat dit een uitvalsbasis kon worden om activiteiten van en door de buurt te organiseren.

De Boekerij is uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk. Met de Boekerij als uitvalsbasis worden op een ongedwongen manier buurtactiviteiten georganiseerd zoals ontmoeting tussen jong en oud zoals kaartavonden, zing-, praat- of dansnamiddagen, een lezing, workshops voor kinderen of volwassenen, optreden, een gezellige borrel bij kerst, tentoonstelling, deelinitiatieven, voedselteams, autodelen… Aan de bewoners om het te bedenken en te organiseren!

Het gebruik van de Boekerij is gratis voor alle lokale verenigingen, de lokale scholen en iedere buurtbewoner die een activiteit wil organiseren die toegankelijk is voor alle buurtbewoners.

Betrokken partij

  • Buurtvereniging de Molekens
  • Alle verenigingen uit de wijk werden bij de start uitgenodigd om mee de Boekerij uit te bouwen
  • De gemeente biedt de locatie aan
  • Koning Boudewijnstichting geeft financiële ondersteuning

Praktisch

  • Mieke Daniels
  • Adres van 'De Boekerij': Berkenlaan 19, 2200  Herentals

Meer info