2022Lokaal01 - Green Deal.png
Provider image

In 2021 werd de Green Deal Anders Verpakt gelanceerd om op korte termijn acties te stimuleren die leiden tot minder gebruik van wegwerpverpakkingen en meer hergebruik. Zo kunnen producenten de shift naar de circulaire economie versnellen. Verschillende steden en gemeenten zijn dan ook van plan om de Green Deal in februari 2022 mee te ondertekenen, want ze zijn het beu om te dweilen met de kraan open. Mechelen, Hasselt en afvalintercommunale IVAGO vertellen waarom lokale besturen zich moeten inschrijven voor de Green Deal.

Julie Poppe is programmamanager circulaire stad bij de stad Mechelen. Daar staan ze volledig achter de Green Deal Anders Verpakt: ‘Wij kunnen een belangrijke rol spelen door herbruikbare of minder verpakkingen te promoten en de transitie naar andere consumptie- en distributiemodellen te faciliteren.’ Zo opende Mechelen vorig jaar het circulair ondernemersloket waar ze zoveel mogelijk ondernemers in contact brengen met het netwerk binnen de Green Deal, om gericht te zoeken naar oplossingen op maat van hun bedrijfsvoering.

Ook via inspirerende actiedagen, communicatieacties en subsidies proberen ze nu al ondernemers te ondersteunen in de overgang naar meer duurzaamheid. ‘In april 2020 organiseerden we in samenwerking met de OVAM een gesmaakt inspiratie-event zero waste horeca voor alle horecaondernemers in Mechelen,’ vertelt Julie Poppe. ‘Via ondernemersverhalen inspireren we op die manier andere ondernemers en laten we ook andere relevante spelers zoals Euro Pool System (bekend van de blauwe klapkratten) aan bod komen.

Maar ondernemers kunnen ook rekenen op financiële steun. Zo heeft de stad recent ook een subsidie uitgereikt aan horecaondernemers met het Billie-cup-systeem te werken, of met het Red-use-systeem van herbruikbare verpakkingen voor takeaway dat gelanceerd werd door Durafest. Ook bij de burger proberen we hergebruik en preventie te stimuleren. Vanuit Mechelen Klimaatneutraal communiceren we regelmatig over hoe je verpakkingsvrij kunt leven.’

 

Heb je de ambitie om in jouw stad of gemeente je burgers in contact te brengen met echt vernieuwende verpakkingssystemen? Misschien krijg je wel de vraag van burgers of het niet allemaal een beetje milieuvriendelijker kan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Inschrijven kan nog steeds via de website van de Green Deal.

Naast Mechelen is ook Hasselt een van de lokale besturen die zich ingeschreven hebben voor de Green Deal. Laurence Libert, Hasseltse schepen voor Propere Stad, is tevreden met het engagement van Hasselt: ‘In de transitie naar een duurzame en afvalvrije(re) samenleving vinden we het een belangrijke stap om ons te engageren voor de Green Deal Anders Verpakt. Sinds de start van de huidige legislatuur zetten we in op een propere stad. Zwerfvuil en sluikstort bestrijden is een van onze prioriteiten. Maar alles start bij het verkleinen van de afvalberg. Met dit engagement voelen we ons als stadsbestuur gesterkt in onze motivatie om ook ondernemers en inwoners zoveel mogelijk te ondersteunen en aan te moedigen om hun producten slim te verdelen en verpakkingsarm aan te kopen en te verkopen. We willen op termijn ook op grote evenementen milieuvriendelijke en duurzame alternatieven aanmoedigen, om afval tot een minimum te beperken. De Green Deal en de OVAM zijn dan belangrijke steunpilaren.’

Ook de Vlaamse afvalintercommunales vinden de Green Deal Anders Verpakt een stap in de goede richting. Binnen de circulaire economie nemen zij hun verantwoordelijkheid door de nadruk te leggen op afvalpreventie, de afvalstromen op te halen, inspanningen voor correcte sortering te doen, en de kwantiteit en de kwaliteit van de materiaalstromen te garanderen.

IVAGO aarzelde niet om deelnemend partner te worden in de Green Deal Anders Verpakt. ‘Minder afval’ is de eerste strategische doelstelling in hun beleidsplan 2020-2025. Tom Claeys is manager strategie, ontwikkeling en stroombeheer bij IVAGO: ‘Het restafvalcijfer moet omlaag én ook de totale hoeveelheid afval per inwoner. Onze intercommunale doet daarvoor al heel veel inspanningen, van sensibilisering tot het aanbieden van vele mogelijkheden om afval selectief aan te bieden en het zoeken naar de beste verwerkingstechnieken.

Maar we willen nog verder gaan.’ Volgens Tom Claeys vormen verpakkingen nog altijd een belangrijk onderdeel van zowel restafval als PMD. ‘We scharen ons achter het uitgangspunt van de Green Deal: minder eenmalige verpakkingen door enerzijds verpakkingen te vermijden en anderzijds herbruikbare verpakkingen in te zetten. We zijn van mening dat ook intercommunales hieraan kunnen bijdragen, in eerste instantie door de boodschap uit te dragen onder de bedrijven en burgers die ze mogen bedienen. We willen hen “bewust” maken en vervolgens alternatieven aanbieden. Burgers kunnen door hun koopgedrag producenten naar andere oplossingen leiden.

Bedrijven van hun kant, ook lokaal, kunnen oplossingen zoeken voor die zaken die ze zelf produceren.’ Binnen de Green Deal engageert IVAGO zich niet alleen voor bewustmaking, ze wil ook samen met bedrijven en burgers ingrepen testen in een proefproject. ‘Zo leren we al doende en vooral toetsen we ideeën af op het terrein. Dit kan dan weer inspirerend werken voor collega-intercommunales, steden, gemeenten, burgers en bedrijven om zelf aan de slag te gaan. We stappen dus in dit traject om mee een beweging in gang te krijgen van beneden uit. Tegen andere intercommunales zeggen we: doe mee!’ —

 

Loes Weemaels is projectmedewerker verpakkingsafval bij de VVSG
Voor Lokaal 01 | 2022

Samen werken aan minder verpakkingsafval

De Green Deal Anders Verpakt is een initiatief van de OVAM, VIL, Fevia Vlaanderen, Comeos en Detic om samen duurzame acties te ondernemen. Met deze Green Deal willen de initiatiefnemers de aandacht verleggen van inzameling en recyclage van verpakking naar andere distributie- en consumptiemodellen. Ze zetten daarvoor in op preventie en meer bepaald op het weglaten van de verpakking en op hergebruik. De Green Deal Anders verpakt kadert binnen het C-MARTLIFE project. C-MARTLIFE ontvangt steun van het LIFE Programma van de Europese Unie.