Samenwerking AZ Zeno - bioboerderij het Polderveld

Het project heeft invloed op de volgende thema's: 

Water  |  Energie  |  Voedsel  |  Gezondheidszorg, landbouw, transport

Korte beschrijving:

De bioboer stelt samen met de keukenverantwoordelijken jaarlijks een teeltplanning op waarbij de wensen van de keuken en de mogelijkheden op het land zo goed mogelijk op elkaar worden afstemt. We werken met voorafbetaling en dus risicodeling (Community-Supported Agriculture): alle oogst van het land gaat rechtstreeks naar de keuken. Ook als een teelt minder meevalt (bijvoorbeeld kleinere venkels door droogte), proberen de koks er nog het beste uit te halen. De boer heeft zo zekerheid van zijn afzet en het ziekenhuis profiteert van kraakverse, gezonde, biologische groenten van hoge kwaliteit en op een boogscheut van de campus geteeld. Uiteraard is het teeltproces en dus ook de oogst onvoorspelbaar en vraagt dit een flexibele ingesteldheid van de koks. De nieuwe keuken met aangepaste manier van werken laat het voor AZ Zeno toe om deze unieke samenwerking aan te gaan.

Reden van het project:

AZ Zeno was op zoek naar een partner die lokale en gezonde seizoensgroenten kon telen als deel van een holistische kijk op gezondheidszorg.

Praktische info

  • Startdatum: 1 juli 2017
  • Investeringsbedrag: 10.000-50.000 euro
  • Financieringskanaal: Middelen van de ondernemer
  • Aanwerving: Voltijdse werkkracht

 

  • Gemeente: Knokke-Heist
  • Contactpersoon: Lieven Devreese
  • E-mailadres: lieve_devreese@hotmail.com
  • Website: AZ Zeno

Betrokken diensten binnen de gemeente:

Het gaat om een private samenwerking tussen AZ Zeno en bioboederij het Polderveld.

Samenwerking met andere lokale besturen:

Geen

Externe partners:

Geen

Succesfactoren

  • Smaakvolle en gezonde groenten voor patiĆ«nt en bezoeker
  • Lokaal en (meer dan) biologisch geteeld, dus minimale impact op milieu en omgeving 
  • Unieke producten (bijvoorbeeld groenlof of courgettebloemen) die in de handel vrijwel niet verkrijgbaar zijn

Valkuilen

  • Logistieke afstemming van de wensen van de keuken en de mogelijkheden van de boer

Uitdagingen 

  • Logistieke afstemming van de wensen van de keuken en de mogelijkheden van de boer