Voorzitten van de vergadering BCSD

Voorafgaand aan de vergadering

De voorzitterstaak begint al bij de voorbereiding van het BCSD. Het is jouw taak om de zaken die voorgelegd worden voorafgaand te onderzoeken. Vaak gebeurt dit door een overleg met het diensthoofd van de sociale dienst. Na dat overleg kan overgegaan worden tot het vaststellen van de agenda en dien je de oproeping te versturen naar de BCSD-leden. Worden er door de BCSD-leden nog punten aan de agenda toegevoegd, dan dien je de agenda opnieuw vast te stellen.

In principe wordt het BCSD bijeengeroepen op de afgesproken tijdstippen, maar als voorzitter kan je ook buitengewone vergaderingen bijeenroepen. Dat kan wel enkel als er spoedeisende redenen voor zijn.

De vergadering zelf

Als voorzitter is het je taak de vergadering te openen, voor te zitten en te sluiten. Je staat in voor een ordelijke verloop van de vergadering, bewaakt de agenda, let op de klok, zorgt dat comitéleden het woord krijgen, etc.

Als voorzitter kan je ook de vergadering schorsen. Dit is een korte onderbreking van het BCSD bijvoorbeeld om de rust in de vergadering te doen weerkeren of een en ander uit te zoeken.

Na de vergadering

Het is niet de taak van de voorzitter de notulen op te maken, maar je dient ze wel te ondertekenen nadat ze goedgekeurd werden door het BCSD.

Dringende steun

Een cruciale taak als BCSD-voorzitter is het beslissen over dringende steunvragen. Soms is een hulpvraag zo acuut dat er niet gewacht kan worden tot de volgende vergadering van het BCSD. De sociale dienst zal dan aan de BCSD-voorzitter een beslissing vragen om dringende steun toe te kennen. Komt de vraag rechtstreeks bij de voorzitter zelf binnen, dan is het belangrijk dat er meteen een maatschappelijk werker betrokken wordt.

Belangrijk is dat als je als BCSD-voorzitter beslist een dringende steun toe te kennen, dat je dat altijd doet binnen de grenzen die het BCSD bepaald heeft in het huishoudelijk reglement. Dringend steun kan zowel materieel (voeding, kledij,..) als financieel zijn. In het decreet over het lokaal bestuur wordt deze taak expliciet bevestigd ten aanzien van daklozen, maar ook niet-daklozen kunnen recht hebben op dringende steun.

Het BCSD zal deze beslissingen op haar eerstvolgende bijeenkomst dienen te bevestigen.

Lid van het college en vast bureau

Als BCSD-voorzitter ben je lid van het college en het vast bureau. Je hebt daar een volwaardige rol en kan ook net als de andere leden de opdracht krijgen om bepaalde beleidsdomeinen op te volgen. Je kan bijvoorbeeld dus perfect ook schepen van personeel of sport zijn. Was je voor het BCSD-voorzitterschap nog geen lid van het college en vast bureau, dan zal je wel de laatste schepen in rang zijn. Al kan de raad steeds beslissen om de rangorde te wijzigen en je als toegevoegde BCSD-voorzitter een andere plaats te geven in de rangorde.

Natuurlijk kan je geen individuele dossiers van BCSD-cliënten bespreken op het vast bureau of college. Wel zou je kunnen signaleren dat er bijvoorbeeld opvallend veel mensen zijn die in energie-armoede terecht komen. Op die manier kan het beleid sneller anticiperen.

Veelgestelde vragen