Eerste bestaande particuliere woning in Vlaanderen wordt aangesloten op warmtenet in Kuurne

Status
Lopend
Startdatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
aanleg ondergrondse leidingen warmtenet Kuurne

Kuurne sluit als eerste Vlaamse gemeente naast enkele publieke gebouwen ook een bestaande private woning aan op een warmtenet, gevoed door restwarmte uit afvalverbranding.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Kuurne
Fluvius
Adres

Marktplein 9
8520 Kuurne
België

Financiering
Met eigen middelen
Met provinciale subsidies
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Kuurne legt een lokaal warmtenet aan, gevoed met restwarmte van afvalverbranding van IMOG. In 2017 werd de eerste aansluiting van een nieuwbouwwoning gerealiseerd. Sindsdien is het net voortdurend verder uitgebreid. Enkele cruciale fases werden de voorbije jaren gerealiseerd, zodanig dat in januari 2025 een groot deel van centrum Kuurne voorzien wordt van restwarmte. Ondertussen is reeds een 6-tal km net aangelegd en zijn een 100-tal afnemers aangesloten, waaronder zowel publieke als private gebouwen. In Kuurne wordt tevens de eerste bestaande particuliere woning aangesloten op een warmtenet, daarmee is Kuurne pionier in Vlaanderen.

Waarom?

De gemeente wil de CO₂-uitstoot van haar publieke patrimonium, maar ook van andere gebouwen op haar grondgebied drastisch verlagen en bijdragen aan de energietransitie. Restwarmte benutten is een duurzame en efficiënte manier om gebouwen te verwarmen.

Het beoogde resultaat

Een groot stuk van het net is reeds gerealiseerd, maar er wordt nog dagelijks prospectie gedaan om het te optimaliseren en de aansluitingsgraad te maximaliseren. Het net is volop in ontwikkeling.

Wat waren de uitdagingen?

Het coördineren van werken in de publieke ruimte en de afstemming met nutsmaatschappijen vergde veel planning en samenwerking. Afnemers overtuigen van de meerwaarde en duurzaamheid van deze technologie blijft een uitdaging. 

De succesfactoren

Het is een innovatief project met schaalbaarheid en voorbeeldfunctie voor andere steden. Het benut lokale restwarmte optimaal.

Tips voor andere gemeenten

Start kleinschalig met publieke gebouwen. Werk samen met ervaren partners zoals Fluvius en zorg voor transparante communicatie met inwoners.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op