De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 19

Gekozen filters Thema:Bestuurlijke politie en handhavingBrandweer en hulpverleningszonesGemeentelijke administratieve sancties (GAS)Integrale veiligheidLokale politiezonesNoodplanning en crisisbeheerVeiligheid en technologieRadicalisering en polarisering Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    NIS2 - praktische zaken voor lokale besturen

    NIS2 legt strengere eisen op voor cyberbeveiliging bij lokale besturen. Wat betekent dat voor je bestuur? Op deze pagina vind je duidelijke antwoorden over de toepassing van NIS2: van verplichtingen en verantwoordelijkheden tot praktische stappen om te voldoen aan de nieuwe regels.

    Digitale transformatie
    Veiligheid en technologie
    Publicatiedatum
  • Aanpak Aziatische Hoornaar in Vlaanderen

    De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die vooral bekendstaat om zijn jacht op honingbijen, wat aanzienlijke schade veroorzaakt. Het uitroeien van deze invasieve soort is niet langer realistisch. Populatiebeheer en snelle opsporing van nesten zijn cruciaal. Als lokaal bestuur kun je instappen in de ANB-raamovereenkomst voor professionele verdelging. Ontdek hoe je dit aanpakt en waar je meer ondersteuning vindt.

    Integrale veiligheid
    Milieu
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Crisisoefening Cybercrime

    Je voorbereiden op een cyberaanval? Een crisisoefening helpt je om alle stappen te doorlopen: van het detecteren van een aanval tot het voeren van doeltreffende crisiscommunicatie en het hernemen van je dienstverlening. Zo versterk je de paraatheid van je bestuur en reageer je snel en doeltreffend wanneer het nodig is.

    Digitale transformatie
    Veiligheid en technologie
    Publicatiedatum
  • Lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme (LIVC R)

    Een lokale integrale veiligheidscel inzake radicalisme, extremisme en terrorisme (LIVC R) is onmisbaar in de lokale preventie van gewelddadige radicalisering.
    Op deze pagina vind je alle info over de LIVC R, de ondersteuning van de VVSG hierin en interessante handleidingen en links.

    Radicalisering en polarisering
    Integrale veiligheid
    Samenwerking
    Lokaal sociaal beleid
    Kinderen en gezinnen
    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Lokaal Levensbeschouwelijk Beleid

    Een lokaal beleid over levensbeschouwing is gebouwd op de contacten en de relatie die het lokaal bestuur onderhoudt met de geloofsgemeenschap, waarmee ze al dan niet samenwerkt. Deze pagina geeft lokale besturen handvatten en praktijken om een levensbeschouwelijk beleid te ontwikkelen of optimaliseren.

    Integrale veiligheid
    Diversiteit en gelijke kansen
    Radicalisering en polarisering
    Publicatiedatum
  • Sluiting woonzorgvoorziening: rol burgemeester en lokaal bestuur

    Als een woonzorgcentrum, of bij uitbreiding een voorziening voor personen met een zorgbehoefte, in de gemeente sluit, heeft dit een grote impact op het lokaal bestuur en de omliggende gemeenten. Op deze pagina bespreken we kort het proces van erkenning tot sluiting, de processen bij een sluiting en enkele veelgestelde vragen.

    Noodplanning en crisisbeheer
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • GAS overlast

    Openbare overlast zorgt voor een onveiligheidsgevoel bij de burger. Sluikstorten, geluidsoverlast, wildplassen zijn vormen van overlast waartegen lokale besturen zelf kunnen optreden. Met gemeentelijke administratieve sancties zetten lokale besturen een handhavingsbeleid op poten in het kader van openbare overlast.

    Gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
    Publicatiedatum
  • Wie stelt parkeerovertredingen vast?

    Wie de parkeerovertredingen vaststelt is afhankelijk van het soort heffing of overtreding. Hier gaan we in op de bevoegdheden van gemeentelijke ambtenaren, gemeenschapswacht-vaststellers, parkeerwachters van gemeentelijke autonome parkeerbedrijven, parkeerwachters van de private concessiehouder of operationeel politiepersoneel.

    Mobiliteit
    Gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
    Lokale politiezones
    Publicatiedatum
  • Lokale noodplanning en crisisbeheer

    Alle lokale besturen bereiden zich voor op mogelijke noodsituaties. De wetgever legt daarvoor een structuur vast met een veiligheidscel en een noodplanningscoördinator. Die schrijven de noodplannen en houden ze actueel. Als ledenorganisatie ondersteunt de VVSG de lokale besturen daarin.

    Integrale veiligheid
    Noodplanning en crisisbeheer
    Publicatiedatum