Gelijke kansen bevorderen is essentieel voor sterke, inclusieve lokale gemeenschappen. VVSG ondersteunt steden en gemeenten met advies, tools en inspiratie om gelijke rechten, toegang en participatie voor iedereen te garanderen.
In een superdiverse samenleving ervaren inwoners soms racisme en discriminatie op basis van onder andere genderidentiteit, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele oriëntatie, nationale of etnische origine, sociale afkomst of toestand, handicap. Als lokaal bestuur kan je veel initiatieven nemen om inwoners te beschermen tegen verschillende vormen van discriminatie en racisme. Op deze pagina vind je inspiratie, goede praktijken, partners en beleidsinfo om dat aan te pakken.
Als lokaal bestuur hoop je al je inwoners te bereiken met je communicatie. Helaas is dit niet altijd het geval. Dit kan te maken hebben met hoe je tekst geschreven is, welke taal of welke beelden je gebruikt of op welke manieren je je informatie verspreidt. Het is belangrijk om drempels op te sporen en hiermee aan de slag te gaan.
Lokale besturen in Vlaanderen vervullen een regierol in het lokaal integratiebeleid. Ze werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen, ongeacht afkomst of achtergrond Het lokaal integratiebeleid is een transversaal beleid, gericht op de integratie en participatie van nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond.
Toegankelijke communicatie is een prioriteit voor gemeenten. Door taalbarrières weg te nemen en duidelijke afspraken te maken over communicatie, geef je elke inwoner de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Met dit beleid bouw je aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen zich gehoord en welkom voelt.
We verduidelijken het Vlaamse inburgeringsbeleid en de rol van de lokale besturen. Het Vlaams inburgeringsbeleid bereikt niet alle nieuwkomers, waardoor lokale besturen moeten inzetten op een sterk onthaalbeleid. Zo organiseren ze onthaaldagen, onthaalgesprekken om nieuwkomers wegwijs te maken en hen te betrekken bij de gemeenschap. Daarnaast maken ze gebruik van digitale tools en voeren ze monitoring uit om hun beleid voortdurend te verbeteren en af te stemmen op de noden van nieuwkomers.
Voor 11 acties delen mentorbesturen hun expertise met andere lokale besturen in een lerend netwerk. Ze stellen er hun methodieken en tools voor. Ook lokale besturen die zich niet engageerden tot een actie kunnen aansluiten bij de lerende netwerken om inspiratie op te doen voor toekomstig beleid.
VVSG ondersteunt, in opdracht van ABB, de mentorbesturen bij deze opdracht door het faciliteren van uitwisselingsmomenten. Mentorbesturen kunnen ook steeds met vragen terecht bij de VVSG.
In deze groep delen we inspiratie en werken we samen rond het project ‘samen voor alleenstaanden’, waarbij we onderzoeken hoe lokale besturen drempels voor alleenstaanden kunnen wegwerken.
Werk je aan levensbeschouwelijk beleid in je gemeente? Sluit je aan bij deze kennisgroep. Deel ervaringen, stel vragen en versterk je beleid met inspiratie van andere lokale besturen.
Up to date blijven?
Wil je graag via e-mail op de hoogte blijven van nieuws over diversiteit en gelijke kansen? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.