
Gemeentelijk waterbeleid
Gemeenten zijn belangrijke spelers in waterbeheer. Via omgevingsvergunningen sturen ze mee hoe water het particulier domein al dan niet verlaat. Als gemeente beheer je lokale waterlopen, grachten en afvalwater dat via het openbaar domein wordt afgevoerd voor behandeling. Ook bij de aanleg van parken, pleinen en wegen maak je keuzes over wateropvang en -afvoer.

Vaak gezocht
Sleutel tot leefbaarheid en stadsontwikkeling
Water is een meerwaarde en een sturend element in stadsontwikkeling en recreatie. Het verhoogt de leefbaarheid en speelt samen met de natuur een cruciale rol om de kwaliteit te verbeteren bij verdichting in bebouwde omgeving.
Water is van oudsher een belangrijk transportmiddel. Die functie wordt met onze groeiende mobiliteit steeds relevanter. Daarnaast speelt water een grote rol in de klimaatproblematiek. De klimaatmodellen voorspellen nattere winters en drogere zomers met korte, hevige zomerstormen. Waterbeleid moet daar rekening mee houden.
Zuiver water blijft essentieel om te drinken en voor hygiëne. Vervuild water was tot de 19e eeuw in Vlaanderen een bron van epidemieën. We zijn dus erg afhankelijk van zuiver water, en het is schaars: 2,5 procent van al het water op aarde is zoetwater. Daarvan is maar 0,01 procent direct bruikbaar voor de mens.
