Tuinstraat Ieperstraat, Menen

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro

‘De Nieuwe Tuinwijk’ in Menen transformeert een aaneenschakeling van voortuinen en groenstroken langs de Ieperstraat tot één langgerekt buurtpark, met aandacht voor ontharding, biodiversiteit, infiltratie en sociale verbinding tussen bewoners.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Woonmaatschappij !Mpuls Menen-Wervik
Adres

Ieperstraat 284
8930 Menen
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Onder de noemer ‘De Nieuwe Tuinwijk’ werd een unieke groenvisie uitgerold in de Ieperstraat in Menen. Een 200 meter lange zone van voortuinen en aanpalende groenstroken werd collectief onthard en vergroend tot één aaneengesloten buurtpark. De grenzen tussen privé en openbaar vervagen, waardoor een gedeelde, biodiverse ruimte ontstaat die uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking. De inrichting focust op infiltratie, klimaatadaptieve beplanting en zitelementen die de sociale cohesie versterken; waardoor het park niet enkel ecologisch maar ook sociaal duurzaam is.

Waarom?

De Ieperstraat is een sterk verharde omgeving met weinig groen en beperkte ontmoetingsruimte. Met ‘De Nieuwe Tuinwijk’ wilden we verharding aanpakken, water beter laten infiltreren en biodiversiteit versterken. Tegelijk wilden we een plek creëren waar buren elkaar spontaan kunnen ontmoeten. Door voortuinen te verbinden tot één gedeelde, groene ruimte ontstaat een sterk buurtgevoel en een aantrekkelijker straatbeeld. Zo brengen we klimaatadaptatie, sociale cohesie en leefkwaliteit samen in één project.

Het beoogde resultaat

Het doel werd bereikt: er werd onthard, voortuinen werden vergroend en verbonden tot een langgerekt buurtpark. De straat kreeg een zachter, groener karakter. Het project versterkt zowel de leefkwaliteit als de sociale samenhang in de wijk.

Wat waren de uitdagingen?

Een belangrijke uitdaging was het overtuigen van bewoners. Daarnaast vergde het afstemmen met nutsmaatschappijen en het behouden van de toegankelijkheid tijdens de werken extra aandacht. Goede communicatie en inspraakmomenten bleken cruciaal.

De succesfactoren

De betrokkenheid van bewoners, de integrale en gebiedsgerichte aanpak, en de samenwerking met de ontwerper Greenconcepts, de sociale woonmaatschappij !mpuls en de stad Menen maakten dit project succesvol. De collectieve vergroening versterkte de sociale cohesie én zorgde voor een klimaatrobuuste inrichting.

Tips voor andere gemeenten

Start vroeg met participatie en leg de nadruk op gedeeld eigenaarschap. Werk in fasen, zodat bewoners kunnen wennen aan het idee van collectieve vergroening. Zorg voor duidelijke communicatie over de voordelen.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op