Riothermie op de Keerdoksite

Op de Keerdoksite in Mechelen wordt een innovatieve combinatie van riothermie en geothermie toegepast om een nieuwe stadswijk duurzaam te verwarmen en te koelen, volledig zonder fossiele brandstoffen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Rode Kruisplein
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
In de rioolbuis aan de Winketkaai werd een warmtewisselaar geïnstalleerd die warmte onttrekt aan het afvalwater. Deze warmte wordt via een geleidervloeistof naar warmtepompen in de gebouwen geleid. Daarnaast werden geothermische boringen uitgevoerd onder het Rode Kruisplein om extra warmte en koeling te voorzien.
Waarom?
Het project past binnen de ambitie van Stad Mechelen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Door gebruik te maken van lokale, hernieuwbare energiebronnen zoals afvalwater en bodemwarmte, wordt de CO₂-uitstoot verminderd en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen gereduceerd.
Het beoogde resultaat
Een fossielvrije energievoorziening voor 358 wooneenheden, kantoren en horecazaken op de Keerdoksite, met een stabiele en duurzame warmte- en koudebron die het hele jaar door functioneert.
Wat waren de uitdagingen?
Renovatie van de bestaande rioolcollector zonder ingrijpende graafwerken. Integratie van riothermie en geothermie op grote schaal in een stedelijke omgeving. Afstemming tussen diverse stakeholders en technische partners.
De succesfactoren
- Sterke samenwerking tussen publieke en private partners.
- Innovatieve combinatie van riothermie en geothermie, uniek in Europa.
- Gebruik van bestaande infrastructuur voor duurzame energieopwekking.
Tips voor andere gemeenten
Het doorzetten en vertalen van de duurzaamheidsambities vanuit de stad naar een concreet project en de inspanningen om daarrond de nodige partners verzamelen waren essentieel om dit project te realiseren
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.