
Digitale aangifte overlijden (eLys)

Inhoud van deze pagina
Papier hier!
Het proces dat overlijdens administratief verwerkt, start op dit moment nog altijd op papier: de arts die het overlijden vaststelt, doet dit met een formulier op papier. Sommige delen van het administratief proces dat volgt, verlopen verder digitaal. Andere delen niet, en dat kan vlotter.
Dit project 'Digitale aangifte overlijden' heeft als doel om dat proces volledig digitaal te doen verlopen via het platform 'eLys'. Zo hergebruiken we gegevens maximaal, en geraken ze vlot uitgewisseld: tussen artsen, uitvaartondernemers, lokale besturen en Departement Welzijn. Vanaf januari 2026 gebeurt de aangifte helemaal digitaal. Een nieuw decreet is hiervoor in de maak(opent nieuw venster).
Hoe zal dat proces vanaf 2026 dan concreet verlopen?
Begin 2026 zullen artsen overschakelen op de nieuwe digitale werkwijze, die vanaf dat moment decretaal verplicht zal zijn voor alle overlijdens in Vlaanderen. De arts die het overlijden vaststelt, doet dit niet langer op papier, en geeft de overlijdensgegevens in via een webtoepassing (eLys).
Lokale besturen ontvangen meteen de juiste informatie via eLys voor de opmaak van de overlijdensakte. Ze werken daarvoor in de gebruikelijke gemeentelijke software die daarvoor aangepast is.
De uitvaartondernemer geeft op zijn beurt via eLys de nodige informatie door, waarna hij de afgeleverde toestemming tot begraven of crematie ontvangt. Ook de laatste wilsbeschikking is via het systeem ter beschikking, zodat de uitvaart zeker overeenstemt met de wensen van de overledene. De registratie van die laatste wilsbeschikking doet een burger dan via MijnBurgerprofiel, in plaats van aan het gemeenteloket.
Dankzij het platform vereenvoudigt de dossierverwerking door Departement Zorg en verbetert de datakwaliteit.
Resultaat van samenwerking
Acht gemeenten liggen aan de basis van het initiatief, dat dankzij een projectsubsidie van Gemeente zonder Gemeentehuis kon worden geïnitieerd: Antwerpen, Aalst, Gent, Lier, Leuven, Maldegem, Oostende, Tervuren. Van meet af aan was duidelijk dat het project in alle lokale besturen zou worden uitgerold, met heel veel partners en met een juridisch kader dat dit ondersteunt. De betrokken partijen zijn:
- de uitvaartsector (vertegenwoordigd door Funebra, Uitvaartunie Vlaanderen en VNOC)
- de artsen (met Domus Medica en Zorgnet Icuro als koepelorganisaties)
- de Vlaamse en federale overheden (waaronder Departement Zorg, Agentschap Binnenlands Bestuur, Statbel en eHealth)
- Burgerzaken Vlaanderen en de Vlaamse steden en gemeenten (VVSG)
In Athumi vond het project een neutrale derde partij die het geheel in goede banen leidt.
Wat doet de VVSG?
De VVSG is van nabij betrokken bij de ontwikkelingen en volgt het project op de voet. Lokale besturen hebben namelijk een sleutelrol in Digitale aangifte overlijden.
- De VVSG is samen met Burgerzaken Vlaanderen lid van het bestuurscomité voor het project als vertegenwoordiging van de lokale besturen.
- De VVSG bekijkt samen met de leveranciers van gemeentelijke software en de lokale besturen om de gegevens goed te integreren in de bestaande softwarepakketten.
- De VVSG volgt de juridische wijzigingen mee op, bijvoorbeeld het decreet dat een digitale verwerking toestaat, en de aanstelling van beëdigd artsen.
- De VVSG houdt vinger aan de pols bij de lokale besturen: is iedereen mee met deze verandering, welke behoeften leven er, en wat kunnen mogelijke oplossingen zijn?
- De VVSG brengt mogelijke doorontwikkelingen in kaart die op termijn kunnen worden toegevoegd om nog meer te ontzorgen.
- De VVSG bekijkt hoe de aanpak van dit project een blauwdruk kan vormen voor verdere administratieve vereenvoudiging
Athumi nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van projectnieuws (ook vanuit VVSG) en infosessies van Athumi.
Athumi gebruikersomgeving
Athumi heeft een gebruikersomgeving voor lokale besturen waarin je een tijdslijn en projectinformatie (o.a. functionaliteit) vindt. Mis je informatie? Laat het weten.