Vorige vrijdag 31 januari keurde de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet(opent nieuw venster) principieel goed over de administratieve verwerking van overlijdens. Het decreet staat digitaal verwerken toe en bepaalt dat de verwerking niet langer op papier gebeurt vanaf januari 2026. De VVSG juicht deze beslissing toe.
Digitale aangifte overlijdens (eLys)
De VVSG is samen met Burgerzaken Vlaanderen nauw betrokken in het project ‘Digitale aangifte van Overlijdens’ (eLys). Athumi, het Vlaams datanutsbedrijf, leidt dit initiatief. De VVSG gelooft sterk in de meerwaarde die deze digitale transformatie voor de lokale besturen zal opleveren. Ze ondersteunt de lokale besturen ook bij deze verandering.
De aanpak binnen dit project biedt een voorbeeld voor toekomstige initiatieven rond administratieve vereenvoudiging.
Wat betekent eLys voor het lokaal bestuur?
In 2025 bereiden alle betrokken partijen—artsen, de uitvaartsector, het departement Welzijn en lokale besturen—zich voor op deze verandering. Lokale besturen spelen een sleutelrol bij deze verandering: zij zullen vanaf januari 2026 geen gegevens op papier meer ontvangen en verwerken.
De arts die het overlijden vaststelt zal dit vanaf dan niet meer op papier doen, maar via een gebruiksvriendelijke en veilige webtoepassing
Lokale besturen ontvangen uit het platform in hun eigen softwaresysteem de juiste informatie voor de opmaak van de overlijdensakte. Die software moet daarvoor worden aangepast door de gemeentelijke software integratoren
De uitvaartondernemer geeft via het platform de nodige informatie door, waarna hij de afgeleverde toestemming tot begraven of crematie ontvangt.
De partijen die betrokken zijn in het proces, zien enkel de gegevens die voor hen bestemd zijn. Het digitale proces leidt tot tijdswinst en ontzorging van de betrokken partners.