

Minder hinder
De Code Nuts zorgt voor minder hinder op verschillende vlakken.
- Goede herstelling van straten of trottoirs na nutswerken.
- Betere afstemming van de werkzaamheden.
- Meer aandacht voor omwonenden en zwakke weggebruikers en betere communicatie.
De vorige versie dateerde van 2001. Veel gemeenten gaven aan dat een update nodig was. De geactualiseerde code kwam tot stand na intensieve bevraging van gemeenten en netwerkbeheerders. Deze nutscode verbetert de samenwerking op het terrein door de standaardisatie van regels en maakt afspraken beter afdwingbaar bij de uitvoerders.
Goedkeuring door gemeenten
Veel steden en gemeenten keurden de Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen goed in hun gemeenteraad. In dat geval gaat de code van kracht de dag na de goedkeuring van de code door de gemeenteraad.
Wil je gemeente de code nuts ook goedkeuren?
Standaard bij netwerkbeheerders
Nutsmaatschappijen aangesloten bij de Vlaamse Raad van netwerkbeheerders(opent nieuw venster) integreerden vanaf 1 januari 2018 het afsprakenkader als standaard manier van werken in hun processen. Een opstart- en inloopfase voor de invoering van deze nieuwe manier van werken is nodig voor alle betrokken partijen.
Meer weten?
- De Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen bekijk je in de Word-versie en pdf-versie en is ook beschikbaar in de vorm van een boek bij Politeia(opent nieuw venster)
- Een voorbeeld van gemeenteraadsbeslissing om de code goed te keuren in je gemeente
- Een korte presentatie over de nieuwe code
- Een uitgebreide presentatie over de nieuwe code
Tips bij grootschalige uitrol/ombouw van openbare glasvezel en andere nutsnetwerken
Deze VVSG-nota uitrol glasvezelnetwerken informeert gemeenten over hun rechten en plichten bij de massale uitrol van glasvezelnetwerken. Hierbij zijn de afspraken zoals code nuts, GIPOD, gemeentewegendecreet, … dezelfde als bij andere openbare nutsnetwerken. De nota bevat ook mogelijke werkafspraken om om te gaan met de grootschaligheid van de uitrol.
De toegang tot stabiel en snel internet is fundamenteel voor de digitale toekomst in Vlaanderen. Daar zijn de Vlaamse lokale besturen en de telecomoperatoren het roerend over eens. De snelle uitrol van glasvezelnetwerken, de versnelde ombouw en aanpassing van andere nutsfuncties (elektriciteit, drinkwater, …) brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee, zowel voor de gemeenten (beheerders van het openbaar domein) als voor de nutsoperatoren.
Expert
-
ChristopheClaeysStafmedewerker
Meer info over deze kennispagina?
Contacteer onsMeer weten over
Praktijkvoorbeelden
-
-
Peer betrekt burgers met ParticiPeer
Bestuur en burgerAfvalCommunicatieEnergie en klimaatKinderen en gezinnenKlimaatadaptatieMilieuMobiliteitOpenbare werken en wegenbeheerPublieke ruimteRuimtelijke ordeningVrije tijdZorg en gezondheid -
Warmtebedrijf op Kortrijk Weide
Openbare werken en wegenbeheerEnergie en klimaat -
Ontharding Kauwbosstraat
Energie en klimaatOpenbare werken en wegenbeheerPublieke ruimteKlimaatadaptatie -
Ontharding van de Bessemerstraat
Openbare werken en wegenbeheerPublieke ruimteKlimaatadaptatieEnergie en klimaat
Kennispagina's
-
-
Doorgang van nutsvoertuigen: afwegingskader en ondersteunende tool
Openbare werken en wegenbeheerMobiliteit -
-