
Vlaanderen investeert 11 miljoen euro in oefenkansen Nederlands

De Vlaamse overheid investeert bijna 11 miljoen euro om anderstaligen meer kansen te geven om Nederlands te oefenen buiten de klas. Dat besliste de Vlaamse Regering op 14 juli (opent nieuw venster)op voorstel van minister Hilde Crevits. Naast steun voor lokale oefenkansen gaat er ook geld naar onderzoek en sensibilisering. Lokale besturen kunnen tot 75.000 euro projectsubsidie krijgen voor de periode 2026-2028.
Drie sporen: lokaal aanbod, onderzoek en betrokkenheid
Een goede kennis van het Nederlands is essentieel om volwaardig deel te nemen aan onze samenleving. Daarom ondersteunt de Vlaamse overheid verschillende initiatieven die anderstaligen helpen om ook buiten de les Nederlands te spreken zoals praatgroepen, buddywerkingen of vrijwilligerswerk. De projectsubsidie loopt van september 2025 tot augustus 2028 en is verdeeld over drie doelen.
- Oefenkansen uitbouwen en ondersteunen
Het grootste deel van het budget 4,8 miljoen euro, is bestemd voor een subsidieoproep om oefenkansen Nederlands in Vlaanderen uit te bouwen en te ondersteunen. Lokale besturen, samenwerkingsverbanden en vzw de Rand kunnen via een subsidieoproep intekenen op vijf doelen. Vlaanderen verwacht wel 50% cofinanciering. De stedelijke Agentschappen Atlas (Antwerpen), Amal (Gent) en Huis van het Nederlands Brussel krijgen elk afzonderlijk middelen voor de ondersteuning en organisatie van oefenkansen Nederlands, samen goed voor ongeveer 3,7 miljoen euro. Veel projectmiddelen gaan ook naar het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering voor de ondersteuning van de organisatie van oefenkansen. - Onderzoek naar de impact van oefenkansen
Een deel van het budget, 331.109 euro, gaat naar wetenschappelijk onderzoek. Dat moet inzicht geven in welke vormen van oefenkansen het meeste effect hebben op spreekdurf, sociale integratie en taalvaardigheid. De resultaten helpen om het aanbod beter af te stemmen op de noden van taalleerders. - Meer mensen betrekken bij oefenkansen
Een groot deel, bijna 1 miljoen euro gaat naar sensibiliserings- en wervingscampagnes. Nederlandstaligen worden aangemoedigd om op een laagdrempelige manier oefenkansen te creëren, als gesprekspartner of begeleider. Tegelijk worden anderstaligen aangespoord om deel te nemen.
Projectoproep voor lokale besturen
Doelstelling
Deze oproep stimuleert lokale besturen om in te zetten op één of meerdere van de volgende doelstellingen:
- Opstart van taaloefenkansen
- Ontwikkelen van een visie op taaloefenkansen
- Verbeteren van de kwaliteit
- Verankeren van het aanbod
- Diversifiëren van het aanbod
Een jureringscommissie beoordeelt de aanvragen op kwaliteit en de concrete doelstellingen. Bij de jurering zal Vlaanderen zal Vlaanderen extra aandacht bieden voor duurzame verankering aan oefenkansen.
Timing
zomer 2025
Het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering communiceert nog deze zomer over de subsidieoproep.
eind september - midden november 2025
Lokale besturen zullen kunnen intekenen van eind september tot midden november 2025.
vanaf 2026
De subsidieperiode loopt van 2026 en duurt 2,5 jaar.
Subsidiebedragen
De subsidiebedragen hangen af van het aandeel inwoners van buitenlandse herkomst:
- 15.000 euro bij minder dan 10% inwoners van buitenlandse herkomst
- 30.000 euro bij 10% tot 30% inwoners van buitenlandse herkomst
- 60.000 euro bij meer dan 30% inwoners van buitenlandse herkomst of een stijging met meer dan 20 procentpunten sinds 2000
Bij overgebleven middelen krijgen lokale besturen uit de derde categorie extra middelen, tot een maximum van 75.000 euro per bestuur.
Van de lokale besturen die intekenen verwacht Vlaanderen 50% cofinanciering.
Waardering voor extra Vlaamse investering, maar structurele ondersteuning blijft noodzakelijk
De VVSG waardeert de extra Vlaamse investeringen voor oefenkansen Nederlands. Tegelijk wijzen we op het belang van structurele ondersteuning. Projectsubsidies geven ruimte voor vernieuwing, maar brengen ook onzekerheid met zich mee. Lokale besturen hebben nood aan een stabiel en voorspelbaar beleid, zeker als het gaat om langdurige maatschappelijke uitdagingen zoals taalverwerving en integratie.
Voor duurzame impact is het cruciaal dat oefenkansen ingebed raken in het reguliere aanbod van lokale besturen en partners. Structurele financiering versterkt het lokaal draagvlak, maakt langetermijnplanning mogelijk en zorgt ervoor dat opgebouwde expertise behouden blijft. Oefenkansen Nederlands organiseren mag niet enkel de verantwoordelijkheid zijn van de lokale besturen.
Auteur
-
SabineVan CauwenbergeStafmedewerker integratie & inburgering
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Praktijkvoorbeelden
-
Praatwijzer Harelbeke: waar taal en toegankelijke dienstverlening elkaar ontmoeten
Bestuur en burgerDiversiteit en gelijke kansenMaatschappelijke dienstverlening -
Samen Zomeren
Diversiteit en gelijke kansenMaatschappelijke dienstverleningVreemdelingenVrije tijd -
Nederlands oefenen in Ronse
Diversiteit en gelijke kansen -
BabbelPlus - Oefenkansen Nederlands organiseren
Diversiteit en gelijke kansen
Nieuws
-
Oproep
Werk mee aan een bruikbaar instrument voor lokaal genderbeleid
Diversiteit en gelijke kansen -
Nieuws
Naar een veilige publieke ruimte? Nieuwe aanbevelingen tegen grensoverschrijdend gedrag
Diversiteit en gelijke kansen -
Magazine Lokaal
De European Disability Card: hefboom voor inclusief lokaal beleid
Diversiteit en gelijke kansen