Auteur:

Gepubliceerd op: 10-01-2024

Acht milieu- en natuurverenigingen trekken naar het Grondwettelijk Hof tegen de gewijzigde planschaderegeling. Zij doen dit naar eigen zeggen om te vermijden dat het neutraliseren van slecht gelegen bouwgronden - denk bijvoorbeeld aan percelen gelegen in overstromingsgebied - onbetaalbaar en dus onmogelijk wordt. “Deze nieuwe regels hypothekeren de doelstelling van de bouwshift om meer open ruimte te creëren”, zeggen de milieuorganisaties.  

Ook de VVSG blijft bezorgd over de hoge factuur die met de nieuwe planschaderegeling gepaard dreigt te gaan. We zijn niet per se tegen een wijziging van de planschadevergoeding, maar vinden wel dat deze voorspelbaar, billijk en betaalbaar moet zijn voor de overheid. 

Momenteel maakt de Vlaamse regering werk van het uitvoeringsbesluit dat de planschadevergoeding nader regelt. Eerder merkte de VVSG al op dat de ongerustheid over de voorspelbaarheid, billijkheid en betaalbaarheid door dit (ontwerp) Besluit niet is weggenomen. 

Moest de nieuwe planschadregeling snel van kracht worden, maar later het Grondwettelijk Hof de planschaderegeling alsnog vernietigen, dan wordt de 'oude' regelgeving weer van kracht. Plannende overheden en eigenaars van te herbestemmen bouwgronden moeten dan in de loop van het planproces weer met heel andere vergoedingen rekening houden. Wellicht een argument om met de daadwerkelijke invoering van de nieuwe planschaderegeling te wachten tot het Grondwettelijk Hof een uitspraak heeft gedaan over deze zaak en iedereen zeker is op basis van welke regelgeving de planschade moet worden berekend. 

Xavier Buijs