Vlaanderen bouwt en verbouwt. Gemeenten ondersteunen die ondernemingszin door te beslissen of een project ook effectief mogelijk is. Dat doen we via de omgevingsvergunning. Maar tussen het eerste idee en de uiteindelijke realisatie loopt het vaak stroef.
De VVSG stelt daarom een reeks verbeteringen voor. Die zorgen voor snellere en betere beslissingen over vergunningen. We moeten het niet zoeken in een verdere juridisering, maar gaan voor dialoog en gebruik maken van de mogelijkheden die digitalisering ons biedt. Belangrijk is dat gemeenten volop sturingsmogelijkheden houden op de manier waarop hun grondgebied zich ontwikkelt.
Vooroverleg helpt, maar zonder extra regels
Vooroverleg is nuttig. Het helpt initiatiefnemers om hun plannen beter af te stemmen op de lokale context. Maar extra wettelijke verplichtingen op Vlaams niveau zijn niet nodig. Gemeenten voeren dit overleg vandaag al in veel gevallen. Laat hen dus zelf bepalen hoe ze dat aanpakken.
Zorg voor een gebruiksvriendelijk omgevingsloket
Een performant digitaal loket is cruciaal. Net als duidelijke richtlijnen waaraan een goede aanvraag moet voldoen. Zo vermijd je dat het dossier voortdurend verandert en dat gemeenten telkens opnieuw moeten starten met de beoordeling. Zeker nu de capaciteit onder druk staat. De job van omgevingsambtenaar is een knelpuntberoep, dus efficiënte processen zijn extra belangrijk.
Gemeenten kennen hun gebied het best
Lokale besturen moeten zelf gebiedsgerichte regels kunnen maken en aanpassen. Ze weten het best wat er speelt in hun omgeving. Maar dan moeten ze die regels ook makkelijk kunnen actualiseren. De afschaffing of aanpassing van verouderde plannen zoals een BPA (bijzonder plan van aanleg) of RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) moet eenvoudiger.