Sensibilisering_1.png
Provider image

Elke medewerker in een lokaal bestuur heeft een rol te spelen in cyberveiligheid. Wanneer zij phishing mails kunnen herkennen, op de hoogte zijn van het belang van een sterk wachtwoord en niet zomaar toegang verlenen tot werkcomputers en serverlokalen kunnen al diverse risico's ingeperkt worden.

Cyberveiligheid is in sterke mate afhankelijk van gedrag. Het bewustzijn van medewerkers, mandatarissen, software- en IT-dienstenleveranciers rond informatiebeveiligingsrisico’s is cruciaal en moet dus levend gehouden worden via structurele inbedding en periodieke controles op de naleving van gemaakte afspraken. Gelukkig is er al heel wat sensibiliseringsmateriaal voorhanden waarvan je gebruik kan maken als lokaal bestuur om je aanpak scherp te stellen.

Interessante bronnen

Webinars over cyberveiligheid

Het Centre for Cyber Security Belgium maakte enkele reeksen webinars rond cyberveiligheid. Zo willen ze organisaties bewust maken van de risico's en hen de nodige praktische tips aanreiken. Je kan de video's vrij gebruiken voor opleidingen aan medewerkers.

Cyber Security KIT

De Cyber Security KIT van de Cyber Security Coalition sensibiliseert interne medewerkers en behandelt relevante thema’s als het herkennen van phishing mails, het behandelen van persoonlijke gegevens, sterke wachtwoorden en veilig thuiswerk. 

E-learning module

De Cyber Security Coalition creëerde een laagdrempelige interactieve e-learning via Kahoot. Daag je medewerkers uit en maak ze bewust van het belang van cyberveiligheid.

Campagnemateriaal Safe on Web

Safe on Web voert jaarlijks een campagne rond één thema. Van de afgelopen jaren verzamelden ze alle materialen, van informatieve presentaties tot leuke sensibiliserende campagnebeelden.

Test: hoe veilig ben jij?

Safe on Web ontwikkelde vier testen om na te gaan hoe digitaal veilig jij wel bent. Ze geven bij elke vraag een extra tip of aandachtspunt om rekening mee te houden.

Overzicht bestaande campagnes

De Vlaamse Overheid bundelt zowel haar eigen campagnes als externe initiatieven op een handige overzichtspagina. Zo kunnen je lokale medewerkers zich beter wapenen tegen cyberaanvallen, phishing,...