In 2021 organiseert de VVSG voor de tweede keer de SDG-Academie. Deze bestaat uit een opleiding voor starters en een opleiding voor kenners. Op deze pagina vind je de ondersteunende materialen terug, alsook de presentaties en opnames van de startersopleiding in 2020. 

Het programma van de SDG-academie vind je hier. 

SDG-opleiding starters

Deze opleiding maakt je wegwijs in Agenda 2030. Je krijgt zicht op hoe je met de SDG’s aan de slag kan in jouw bestuur en in jouw werk. Via concrete praktijkvoorbeelden en methodieken gaan we in op de verschillende aspecten van duurzaamheid (sociaal, economisch, ecologisch) en leiden we je toe naar informatie en tools om te sensibiliseren over de SDG’s en om de doelstellingen te integreren in je organisatie en beleid. 
De SDG-opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met de provincies en de Vlaamse Overheid. 

Deelnemers kunnen na de opleiding de SDG-basistool invullen. Voor feedback kan je terecht bij internationaal@vvsg.be. 

Ondersteunend materiaal:

De webinars van de startersopleiding vinden plaats op 15, 22 en 29 juni 2021, telkens van 10u tot 11u30. Voor deze tweede editie zijn we momenteel op zoek naar nieuwe inspirerende sprekers en gemeentelijke praktijkvoorbeelden. Concrete namen worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Je kan ook de opnames herbekijken van de webinarreeks in 2020: 

SDG-opleiding kenners

Deze interactieve, digitale dagopleiding biedt je tools en inzichten hoe je de SDG’s verder strategisch kan verankeren in je lokaal bestuur. We focussen op een duurzaamheidscultuur, verandermanagement en innovatieve partnerschappen.

We gebruiken methodieken zoals systeemdenken en design thinking en bekijken hoe je doelstellingen duurzaam en SMART kan formuleren en hoe je deze kan opvolgen. Deze opleiding geeft je een aanzet waarmee je verder aan de slag kan in je eigen bestuur. 

Lesgever: Route 2030. 

Deze opleiding wordt twee keer georganiseerd in het najaar van 2021, op donderdag 7 oktober en op dinsdag 19 oktober.