foto 3 Anzegem .jpg
Provider image

De gemeente Anzegem is sinds 2013 verantwoordelijk voor 4 erkende en 6 niet erkende locaties voor buitenschoolse opvang. Sindsdien werken de BKO en de scholen heel goed samen en is de kwaliteit in de niet erkende locaties sterk verbeterd. Samen met talrijke andere partners zorgen ze ervoor dat op woensdagnamiddag en tijdens vakanties kinderen kunnen kiezen aan welke activiteiten ze deelnemen.

Doelstellingen

Kwaliteit van de opvang verbeteren in de niet erkende locaties buitenschoolse opvang.

Structurele samenwerking tot stand brengen met talrijke partners: de bibliotheek, de speelpleinwerking, de jeugddienst, de sportdienst en sportverenigingen en de kunstacademie.

Aanpak en resultaten

Tot 2013 organiseerden de scholen zelf opvang, wat niet altijd vlot verliep, want niet alle locaties hadden daarvoor de geschikte ruimte en middelen. In 2013 besliste de gemeente om in te staan voor de hele buitenschoolse opvang, en die 10 opvanglocaties samen te voegen.  Op dat moment hebben ze een kwaliteitscharter opgemaakt om in de niet-erkende opvanglocaties zo goed als mogelijk de kwaliteit na te streven zoals in de erkende opvanglocaties. Hiermee probeerden ze de kloof tussen de 2 soorten opvang te dichten.

Ze deden dit o.a. door te investeren in 1 begeleider per 20 kinderen; de begeleiders krijgen cursussen van de gemeente zoals EHBO; in ruil voor een toelage wordt de infrastructuur van de scholen gebruikt om voldoende binnen- en buitenruimte te hebben. 

Op woensdagnamiddag gaan de kinderen naar 2 centrale opvanglocaties waar de activiteiten gecentraliseerd zijn. De kinderen kunnen ook deelnemen aan de kunstacademie (tekenen, muziek, woord…), de sportacademie (diverse sporten georganiseerd door de sportdienst) of deelnemen aan tennislessen en turnen georganiseerd door andere sportverenigingen. Alle activiteiten zijn op wandelafstand van de centrale opvanglocaties waardoor dit mogelijk is.

Tijdens de vakanties werken ze samen met de bibliotheek, sport- en jeugddienst. Ze gebruiken één inschrijfprogramma zodat ouders maar één keer op intakegesprek moeten komen en het kind moeten inschrijven. Via de kriebelkrant brengen ze ouders en kinderen op de hoogte van het volledige vakantie-aanbod en kunnen kinderen kiezen aan welke activiteiten ze willen deelnemen. De buitenschoolse opvang voorzien opvang voor en na de sport, bib en buddykampen.

Ze werken ook samen met brugfiguren, die maatschappelijk kwetsbare gezinnen naar de opvang leiden waarvoor een aantal plaatsen worden vrij gehouden.

Tenslotte wordt er sterk ingezet op de kwaliteit van de begeleiders. Er wordt voldoende tijd vrij gemaakt voor teamvergaderingen, bijscholingen en voorbereidingen.   

Meer weten?