utilRequest (11).jpg
Provider image

Een sociaal werker neemt honderden beslissingen per dag. Welke vragen stel ik aan een cliënt? Welk traject bieden we aan? Welke problemen kaarten we met ons team aan? Enzovoort. Via concrete verhalen brengen we die cruciale beslissingen in beeld: onze ode aan het sociaal werk binnen OCMW’s, om sociaal werkers uit te dagen en te inspireren, en om te tonen dat begeleidingsruimte cruciaal is om tegemoet te komen aan de noden van cliënten.

OCMW-verhalen

Op de hoogte blijven?

Registreer je en krijg een melding bij elk nieuw OCMW-verhaal.

Zelf je verhaal vertellen?

Denk je bij het lezen van de getuigenissen onmiddellijk aan een eigen verhaal over een cliënt of over je OCMW? Of heb je als cliënt of betrokkene iets bijzonders te melden over een OCMW-begeleiding? Wij kijken ernaar uit om jouw relaas op te nemen op deze site. Je kunt hier laten weten dat je een verhaal wilt vertellen. Wij maken er een vlotte tekst van in overleg met jou. Je getuigenis is volledig anoniem, zowel met betrekking tot de cliënt, jezelf als het OCMW.

Onderzoek

Dit project werd geïnspireerd door het onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid (UA) in 90 Vlaamse OCMW’s. Onderzoeker Marjolijn De Wilde legde negen hypothetische cliëntsituaties voor aan 600 sociaal werkers. Ze vroeg aan sociaal werkers of ze een leefloon zouden toekennen aan deze cliënten en hoe ze zouden reageren op werkweigeringen. Het voornaamste resultaat? Sociaal werkers maken verschillende keuzes voor gelijkaardige cliënten, zelfs in eenzelfde OCMW.

Meer lezen via Onderzoek Marjolijn De Wilde 

Meer info

Project met de steun van Centrum voor Sociaal Beleid (Universiteit Antwerpen) en VVSG