Hoe en wanneer is de lokale voedselstrategie ontstaan?
In 2015 werden er in Kortrijk klimaat ateliers gericht op voedsel georganiseerd. Hier merkten ze dat er in Kortrijk heel wat leefde rond voedsel. In het bestuursakkoord stond er ook ‘Kortrijk werkt aan een stedelijke voedselstrategie’. In 2016 werd er een visietekst goedgekeurd door het schepencollege om te werken rond voedsel in Kortrijk. Dit werd in samenwerking met Vormingplus (nu Avanza) en de Stadsboerderij opgestart.
Een van de pijlers was ‘het oprichten van een voedselraad’. In deze voedselraad zaten mensen vanuit verschillende vakgebieden: EVA vzw, Tuinhier, Velt, Boerenbond, Stadsboerderij, Vormingplus. Deze groep kwam 2 keer per jaar samen maar vanaf corona kwam deze stedelijke voedselstrategie in een klein daglicht te staan. Momenteel is het nog wat zoeken hoe dit weer kan opgepikt worden.
Voedselrijk kwam op een goed moment. Velt wou iets doen rond korte keten in Zuid-West-Vlaanderen. Velt heeft als hoofdpromotor een PDPO-project ingediend en zochten een aantal steden en gemeenten om ‘lokaal’ en ‘korte keten’ mee op de kaart te zetten. Velt wilde graag een stad als co-promotor (omdat korte keten anders is in een stedelijke context) en dan enkele plattelandsgemeenten, zodat het een PDPO-project kon blijven.