2022Lokaal10_afvalzak.png
Provider image

Sinds 1 januari 2021 mogen in het Vlaamse Gewest enkel nog afvalzakken worden gebruikt die bestaan uit 80% gerecycleerde kunststoffen, waarvan 50% post consumer. Zo brengen we de materialen opnieuw in de kringloop en besparen we primaire grondstoffen. Via Interafval, het samenwerkingsverband van de VVSG en alle Vlaamse afvalintercommunales, peilde de VVSG naar de aankoop van afvalzakken voor restafval en pmd. Voldoen de afvalzakken aan de wetgeving en welke formaten vinden we in Vlaanderen zoal terug?

Het gemiddelde aandeel recyclaat in onze afvalzakken ligt hoger dan 80%. De pmd-zakken bevatten bovendien een zeer hoog percentage aan postconsumermateriaal, dat is afval afkomstig van huishoudelijk afval, zoals verpakkingsfolies. De ingezamelde pmd-zakken worden samen met de andere folies gerecycleerd. De Vlaamse afvalintercommunales halen de wettelijke verplichting hiermee ruimschoots en dragen bij aan de transitie naar een circulaire economie. Maar het gebruik van recyclaat kan een invloed hebben op de sterkte van de zakken, waardoor er meer materiaal nodig is. Dat zien we terug bij de resultaten van de enquête. Bij pmd-zakken is de gemiddelde dikte licht gestegen (2,3%) ten opzichte van de vorige enquête in 2021.

De forse stijgingen van kunststofprijzen leggen ook druk op de aankoopprijzen van afvalzakken. Bij de aankoopprijs houdt men rekening met een indexering, op basis van de marktprijzen voor kunststof. De recente prijs voor bijvoorbeeld pmd-zakken steeg hierdoor enorm. Bij de 60l-zakken was de aankoopprijs in het voorjaar van 2022 met maar liefst 80% gestegen ten opzichte van de initiële inschrijvingsprijs. Sommige afvalintercommunales houden hier rekening mee bij de retributietarieven van afvalzakken.

 

Zakken op maat van lokale omstandigheden

Afvalintercommunales gebruiken dezelfde soorten formaten voor pmd-zakken. Sinds de invoering van de nieuwe blauwe zak zijn de volumes sterk gestegen. Bijgevolg overwegen sommige afvalintercommunales grotere pmd-zakken aan te bieden. Bij de restafvalzakken zien we minder uniformiteit in formaten. Dat komt omdat afvalinzameling maatwerk vergt. Voor de aankoop van afvalzakken moeten lokale besturen rekening houden met de lokale omstandigheden: hoge bevolkingsdichtheid, woningen met beperkte opslagruimten, logische en eenvoudige berekeningen van retributies… —

 

Loes Weemaels is VVSG-projectcoördinator verpakkingsafval
Voor Lokaal 10 | 2022

Hoe verliep de enquête?
Interafval is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, alle Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid. Begin 2022 stuurde Interafval een enquête naar zijn leden. In totaal namen zeventien lokale besturen eraan deel. De enquête verliep in samenwerking met Fost Plus, de organisatie van producentenverantwoordelijkheid voor huishoudelijk verpakkingsafval.