2022Lokaal06 - Estafette Gauthier Defreyne.png
Provider image

Gauthier Defreyne, burgemeester in Gistel, kreeg het estafettestokje van burgemeester Boudewijn Herbots uit Zoutleeuw, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politica/ politicus, van een andere partij en ver van Gistel.

Wat betekent je politieke functie voor jou? Me dagelijks inzetten voor onze inwoners en steeds zoeken naar een gedragen oplossing.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Onze partij na twaalf jaar oppositie opnieuw aan het roer van onze stad brengen. Een verwezenlijking waaraan veel bestuursleden hebben meegewerkt, en meteen ook een kennismaking met hoe het politieke spel lokaal gespeeld wordt.

Kom je uit een politiek nest? Zeker, ik ben opgegroeid met politiek. Mijn vader was sinds zes dagen eerste schepen op de dag van mijn geboorte, daarna nog twaalf jaar burgemeester en vier jaar volksvertegenwoordiger. Op zondag gaan we altijd allemaal bij mijn ouders eten, en tot ergernis van de partners gaat het nog al te vaak over politiek.

Wat zie je als je grootste prestatie? In mijn eerste legislatuur als jongste burgemeester van West-Vlaanderen (33) hebben we als kleine stad grote verantwoordelijkheden op ons genomen in verband met covid. Samen met het personeel hebben we een goed draaiend vaccinatiecentrum opgericht.

Neem je dit ambt mee naar huis? Ja, de functie van burgemeester levert veel vrijheid maar je gaat ermee slapen en staat ermee op. Ook in de vakantie ben ik er dagelijks mee bezig

Heb je vrienden in de politiek? De dag dat ik geen vrienden meer heb in de politiek, stop ik. Het cliché dat je geen vrienden kunt maken in de politiek vind ik onzin. Zowel in mijn eigen partij als bij andere partijen heb ik vertrouwde contacten.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? De eerste jaren had ik wekelijks contact met mijn vader om mij met raad en daad bij te staan. Het zou onverstandig zijn zoveel ervaring te negeren. Nu liggen de beslissingen volledig in mijn handen, maar steeds in overleg met de collega-schepenen.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Bereikbaarheid en snelheid van handelen. Je mag van mij steeds een antwoord verwachten en kunt mij ook via alle kanalen bereiken (telefonisch, sociale media, mail en op straat).

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Ik kan erg direct uit de hoek komen. Ik merk dat zeggen waarop het staat een project vooruit helpt, alleen moet ik oppassen dat ik niemand schoffeer.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Positieve ingesteldheid om constructief tot oplossingen te komen waar onze inwoners beter van worden. Uiteindelijk is dat de reden waarom we verkozen zijn.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Joker. Ik kijk vooral naar het heden en de toekomst. Het interesseert me dan ook niet met wie of wat ik me in het verleden kan identificeren.

Wie zijn je huidige helden? De vele vrijwilligers in onze stad. Weinig mensen staan er nog bij stil dat onze maatschappij zonder hen wellicht vierkant zou draaien. De verantwoordelijkheden die zij op zich nemen, zijn vaak groot.

Waar zou je nu het liefst zijn? Op jaarlijkse vakantie in Spanje met het gezin. Ondertussen is dit wegens de drukte zo’n twee jaar geleden en ook dit jaar zal het er niet van komen. Deze zomer start mijn vrouw met een nieuwe zaak en al mijn vrije tijd zal ik gebruiken om haar te ondersteunen.

Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? Gewoon doen.

Wat koester je het meest? Mijn zoontje van bijna twee, mijn vrouw en mijn familie. In mijn functie is het goed om te weten dat er altijd iemand is die je onvoorwaardelijk steunt, welke beslissing je ook neemt.

Wat is volgens jou de diepste ellende? Een dierbare onverwacht verliezen op jonge leeftijd.

Wat is je favoriete bezigheid? Mijn kleine Arthur leren voetballen en zien dat hij daar even veel van geniet als ik.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Ja, maar te weinig. Ik ben een huismus en werk met veel plezier ’s avonds en ’s nachts door, omdat ik dan niet gestoord word. Toch zou het in mijn functie beter zijn wat meer onder de mensen te zijn.

Wat is je motto? Stilstaan is achteruitgaan, uiteindelijk moet je een beslissing nemen, en indien nodig kan die en cours de route bijgestuurd worden.

Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Thieu Schurgers, schepen in Dilsen-Stokkem.

 

Voor Lokaal 06 | 2022