Sinds 2021 slaan Vlaanderen en 295 lokale besturen de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Nog eens 215 gemeenten gingen nog verder door het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0 te ondertekenen. Op dinsdag 18 april 2023 organiseerden we, samen met ABB, daarom het LEKP-congres in het ICC te Gent. 

Tijdens deze dag gingen we na op welke manier steden en gemeenten aan de slag kunnen gaan met de 4 werven. We startten de dag met een plenair gedeelte waarin we een algemene stand van zaken brachten en enkele burgemeesters aan het woord lieten over hun energie- en klimaatbeleid. In de namiddag gingen we dieper in op de 4 werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact en boden we de deelnemers aan de hand van concrete voorbeelden praktische informatie aan. 

Stand van zaken 2 jaar LEKP

Het Agentschap Binnenlads Bestuur nam ons mee doorheen 2 jaar het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Ze vertelden de deelnemers meer over het proces dat ze doorlopen hebben en welke volgende stappen ze zullen ondernemen om pactgemeenten te ondersteunen.

Het werkplatform uitgelegd

Architecture Workroom gaf een toelichting over het werkplatform waar de drempels van het LEKP worden aangepakt. Ze optreren hiervoor een wijkgerichte aanpak.

Sessie A.1 Hoe maak je jouw gemeente klimaatbestendig?

Onze zomers worden steeds extremer, en deze verandering heeft een voelbare impact op de Vlaamse steden en gemeenten. De realisatie van vergroening vermindert de CO2 in de lucht en houdt opgeslagen koolstof vast in de bodem. Tijdens deze sessie lichtte Curieuzeneuzen hun onderzoeksresultaten toe en gaven ze aanbevelingen om actie te ondernemen. Daarenboven trad ook provincie West-Vlaanderen aan met onder meer de actie 'Airkoe', om het belang van schaduwbomen te bepleiten en diens effect op een gezonde bodem.

 

Sessie A.2/B.6 Het A B C van koolstofvrije (deel)mobiliteit

Willen we ons in de toekomst op een duurzamere manier verplaatsen, dan moeten we inzetten op deelmobiliteit en het gebruik van fietsen. Hoewel veel burgers zich hier al bewust van zijn, moet je als lokaal bestuur toch voor de juiste randvoorwaarden zorgen om deze gedragsverandering te realiseren. Hoe maak je het gebruik van laadpalen gemakkelijker? Hoe krijg je meer mensen op de fiets? Allemaal vragen waar we tijdens deze sessie op ingingen.

Sessie  A.3/B.7 Een renovatiegraadje hoger voor iedereen!

We staan voor een grote uitdaging willen we de renovatiedoelstellingen halen.  Om iedereen mee te krijgen zullen we op maat van ieders budget en elke woningkwaliteit het renovatieproces moeten aanpakken. In deze sessie brachten we praktijkvoorbeelden rond ontzorging, begeleiding en financiering van zowel individuele renovaties als wijkaanpak. VVSG Netwerk Klimaat stelde ook een modelconcept voor de aanpak van Klimaattafels voor, gebaseerd op de Inspiratiekaart Renovatiebeleid.

Sessie A.4/B.8  Energiearmoede bestrijden met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie? Zo doe je dat!

Tijdens deze sessie namen we de deelnemers mee in enkele innovatieve projecten. We startten in de Mechelse sociale wijk 'Otterbeek' waar in in september 2022 de eerste energiegemeenschap van ons land opstartte. Daarna reizden we door naar Eeklo. Via het Europese project POWER UP! wil de stad ervoor zorgen dat iedereen in Eeklo toegang heeft tot lokale, betaalbare en hernieuwbare energie. We eindigden met een primeur, namelijk onze simulator hernieuwbare energie, energiedelen en flexibiliteit voor gemeentelijke gebouwen. 

B.5 Hoe maak je jouw gemeente klimaatbestendig?

Hoe kunnen burgers en bestuur de handen in elkaar slaan om een overmatige verharding in Vlaanderen tegen te gaan?
Organisatie Breekijzer wil via de het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen een creatieve hefboom richting meer ontharding bereiken. Stad Kortrijk is één van de vele gemeenten die zich registreerden voor het VTK. Daarnaast realiseerde de stad al heel wat i.k.v. de adaptatie werven van het LEKP. In deze sessie  lichtten ze het belang van ontharding toe en delen ze hun praktijkervaring. Een minder verhard Vlaanderen ligt zo binnen handbereik!