Brugge smaakt

Stad Brugge werkte een duurzame voedselstrategie uit-met als titel ‘Bruggesmaakt’. Dit gebeurde in het kader van het Food Smart Cities for Development project en Stad Brugge ondertekende daarbij ook het MUFPP (Milaan Urban Food Policy Pact).

Het Food Lab werd in 2015 opgericht, in kader van het Food Smart Cities for Development project met volledige ondersteuning van de stad en een externe facilitator (Coduco en Foodwin) en maakte gedurende die periode de duurzame Brugse voedselstrategie (Bruggesmaakt) op en werkte acties hierrond uit.

Sinds 2018 is het Food Lab met een divers scala aan leden geëvolueerd tot een overkoepelend zelfstandig platform.Een stuurgroep is gevormd om het beleid en de kerntaken van het Food Lab op te maken en de duurzame voedselstrategie van Stad (Bruggesmaakt) op te volgen.

In december 2014 sloot Brugge zich net als Gent aan bij het tweejarig Europees project Food Smart Cities. Dat had tot doel via een Europees netwerk op maat van de stad nieuwe, lokale voedselstrategieën te ontwikkelen die duurzaam, eerlijk, inclusief en efficiënt zijn.

Brugge zette sterk in op sensibilisering en participatie. Zo organiseerde het voedselfestival onder de naam (H)eerlijk Brugge, wedstrijden en een fairtrade-expo om burgers warm te maken voor duurzame, eerlijke voeding.

Er is ook een Brugs Food Lab opgericht, een participatief platform dat stakeholders en lokale beleidsmakers samenbrengt rond stadslandbouw, korte keten, fair trade en voedselverlies. De stad hecht ook veel belang aan netwerking.

Via het Food Smart Cities-netwerk werden goede praktijken gedeeld en werd gewerkt aan gezamenlijke richtlijnen in verband met onder andere voedseloverschotten, stadstuinieren en educatie over duurzame voeding. Andere lokale besturen kunnen deze richtlijnen hanteren om zelf een duurzame voedselstrategie uit te werken of te verfijnen. Brugge oogstte succes met het Food Smart Cities-project. Het ontving in 2016 de klimaatprijs van de Vlaamse Overheid en werd genomineerd voor de Food Waste Awards. Daarnaast kan de stad voortbouwen op haar Europees netwerk en internationale contacten.

Contactgegevens

Waarom werkt dit project?

  • Participatieve aanpak: opmaak van strategie in samenwerking met Brugs food Lab en stadsdiensten.
  • Sterke dynamiek ontstaan rond deze thema’s
  • Brugs Food Lab is ondertussen uitgegroeid tot een zelfstandig platform

Valkuilen en uitdagingen

  • Verder implementeren strategie
  • Inzetten op Europese projecten