Biometrische technologie

Biometrie in de veiligheid

Biometrische technologie is in opmars. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van unieke persoonlijke kenmerken als beveiliging van apparaten, systemen, domeinen... Denk aan de vingerafdruksensor op je smartphone die toelaat dat enkel jij het toestel kan vergrendelen of waarmee je via de bankapp jezelf kan identificeren. Ook de irisscan en gezichtsherkenningtechnologie maken steeds vaker deel uit van de identificatiecontrole bij grenscontroles, in de luchthaven of tijdens monitoring van grote evenementen en voetbalmatches. 

Deze beveiligingstechnieken zijn zo goed als feilloos. Elke mens is immers uniek en heeft unieke fysieke eigenschappen. Al is naar het schijnt ook een vingerafdruk gemakkelijk na te maken.

(Bio)wearables en smart fashion

Biometrische technologie is een duidelijke trend in de veiligheidssector. Het kent echter ook steeds meer toepassingen daarbuiten.

Ook fitnesstrackers en smart watches verzamelen biometrische gegevens (vb de hartslag) om te monitoren hoe goed we slapen of sporten. Ook zogenaamde "smart fashion" bevat sensoren waarmee onze hartslag en bewegingen kunnen worden gemeten. Het kledingmerk Tommy Hilfiger kwam onlangs nog in de pers met hun nieuwe collectie slimme kledij. De chip in de kledij houdt bij hoe vaak en waar je de kledij draagt.

Ook zogenaamde Biowearables zijn een vorm van biometrische technologie. De "Tech tatts" zijn daar een voorbeeld van.  Bij wearables wordt er informatie verzameld in een extern apparaatje: bijvoorbeeld de smart watch om je pols. Biowearables zijn echter toepassingen waarmee de technologie rechtstreeks wordt aangebracht in of op je lichaam. Zo is een Tech tatt een tijdelijke tatoeage op je lichaam die je smartphone kan ontgrendelen of die net zoals een smart watch informatie over jouw lichaam verzamelt en analyseert. Door het tijdelijk karakter kan je de tatoeage bijvoorbeeld aanbrengen bij jouw grootmoeder wanneer je vermoedt dat ze ziek wordt en haar toestand wil monitoren vanop afstand. In de zorgsector kunnen biometrische technologieën zeker van pas komen en 'telezorg' - zorg op afstand mee helpen mogelijk maken.

In het Zorglab Aalst wordt samen met ouderen innovatieve toepassingen in de zorg getest, ook technologie die mensen ondersteunt om hun chronische aandoeningen op te volgen: testen van een app verbonden met toestellen (bloeddrukmeter, glucosemeter, smart watch,…). 

In het project Nachtraven van de stad Mechelen kregen jongeren tijdens het uitgaan een smart watch om hun emoties (hartslag...temperatuur) en hun geolocatie te tracken. Zo konden onderzoekers zien wanneer jongeren zich op een bepaalde plek angstig voelden. De bedoeling van dit onderzoek was om in eerste instantie goed zicht te krijgen op de problematieken die er spelen, het gevoel van intimidatie bij jongeren bespreekbaar te maken én om na te denken over mogelijke slimme oplossingen