

Samenstelling van de GECORO
Gemeentelijk of intergemeentelijk
Bijna alle gemeenten hebben een GECORO op lokaal niveau, maar het is ook mogelijk een intergemeentelijke GECORO op te richten. Die heeft enkele voordelen, zo vind je misschien sterkere kandidaten en zie je grotere gemeentegrensoverschrijdende verbanden. Ontdek meer informatie over de intergemeentelijke GECORO op de website van de Vlaamse overheid.(opent nieuw venster)
Een sectorale of transversale adviesraad?
Ruimtelijk beleid raakt aan veel beleidsdomeinen zoals wonen, milieu, mobiliteit, onroerend erfgoed en handel. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om een meer omvattende adviesraad samen te stellen die een integrale kijk heeft op de ruimtelijke uitdagingen. Sommige gemeenten geven ook aan dat steeds weer in dezelfde vijver van mensen moet worden gevist; waardoor gescheiden adviesraden organiseren niet efficiënt is; er zitten veelal toch dezelfde mensen. Hoewel er ons geen gemeenten bekend zijn die een 'omgevingsraad' organiseerden, lijkt het ons een mogelijkheid te zijn de GECORO heel breed samen te stellen en de raad in de praktijk als een omgevingsraad te laten functioneren. Daarbij ontstaat dus een situatie waarbij de GECORO over meer thema's dan over het ruimtelijk beleid om advies wordt gevraagd. Voorzichtigheidshalve lijkt het ons wel belangrijk dat de benaming GECORO in de officiële communicatie (gemeenteraadsbeslissingen over de samenstelling, de eigenlijke adviezen,...) behouden blijft. Zo is voor iedereen duidelijk dat de decretale verplichtingen zijn nagekomen. Dit belet echter niet dat informeel een andere naam, bijvoorbeeld 'omgevingsraad' wordt gebruikt. De samenstelling en wijze van vergaderen verloopt volgens de GECORO-regels. Een andere mogelijkheid om de integratie tussen de beleidsdomeinen te bevorderen is om als gemeente wel degelijk diverse adviesraden aan te wijzen, maar die -afhankelijk van het concrete onderwerp- gezamenlijk te doen vergaderen of een gezamenlijk advies te doen verlenen.
Samenstelling van de bestaande GECORO behouden?
Elke gemeente moet een GECORO hebben en benoemt deze leden voor zes jaar. Als de gemeenteraad tevreden is over hoe de GECORO de afgelopen jaren functioneerde, kan de GECORO gewoon doorgaan in de huidige samenstelling. In dat geval bevestigt de gemeenteraad in één beslissing het aantal leden van de gecoro , de (bestaande) relevante maatschappelijke geledingen en herbenoemt ze de voorzitter, de effectieve en plaatsvervangende leden en de vaste secretaris. Dit vermindert de administratieve rompslomp. Wil de gemeente toch een maatschappelijke geleding wijzigen, dan beslist ze eerst daarover en na de oproep wordt een volgende gemeenteraadsvergadering de nieuw samengestelde gecoro aangewezen.
Een nadeel van deze werkwijze is dat mensen met frisse ideeën die nu géén deel uitmaken van de GECORO geen kans krijgen. Evalueer na zes jaar of de maatschappelijke vertegenwoordiging nog altijd actueel is.
Belang van snelle samenstelling van de nieuwe GECORO
Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad vorm je een nieuwe GECORO. Er is geen exacte deadline, maar goed bestuur vraagt om snelle actie. De bestaande adviesraad blijft in functie tot de nieuwe is samengesteld.
Als de samenstelling van een nieuwe GECORO te lang duurt, kunnen adviezen en beslissingen hun geldigheid verliezen. Documenteer altijd de redenen voor vertraging. Dit biedt sterke argumenten bij een mogelijke betwisting.
Vergaderingen van de nieuwe GECORO
De GECORO treedt aan nadat de gemeenteraad de leden benoemt en de toezichtstermijn verstreken is. De gouverneur heeft dertig dagen om de beslissing van de gemeenteraad te schorsen. Bij schorsing onderzoekt de gouverneur of er fouten in de samenstellingsprocedure zijn.
De stemming over de leden van de GECORO
De gemeenteraad beslist over de samenstelling van de GECORO en motiveert haar keuzes. Wanneer je concrete organisaties of verenigingen kiest, bekijk je hun representativiteit en betrokkenheid. Bij de selectie van personen bekijk je hun terreinkennis en ervaring op het vlak van ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad kan bijkomende verwachtingen stellen aan kandidaten, maar die deel je het best vooraf mee. Vermeld bijvoorbeeld in de oproep dat je de voorkeur geeft aan kandidaten uit de eigen gemeente, dat je vrouwen aanmoedigt zich kandidaat te stellen of mensen met een politiek mandaat in het Bijzonder Comité of in een buurgemeenste uitsluit.
Verloop van de stemming
Voor een efficiënte beraadslaging is het belangrijk dat raadsleden de motivatie en het cv van de deskundigen op voorhand kennen. De leden van de GECORO bestaan deels uit deskundigen en deels uit mensen die een bepaalde maatschappelijke geleding vertegenwoordigen. De gemeenteraad stemt over elk van hen.
Een discussie in de gemeenteraad draait waarschijnlijk om de vraag of de voorgedragen deskundigen daadwerkelijk de beste papieren hebben in vergelijking met andere kandidaat-deskundigen. Voor de vertegenwoordigers van een maatschappelijke geleding richt de discussie zich vooral op de vraag of zij en hun organisatie voldoende representatief zijn voor die maatschappelijke geleding.
Tijdens de raadsvergadering presenteert het college een voorstel voor de samenstelling van de GECORO. De gemeenteraad kan dat voorstel volledig aanvaarden. Een andere mogelijke werkwijze is om de stemming in twee te splitsen door eerst te stemmen over de groep van deskundigen en daarna over de groep van vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen. De gemeenteraad kan ook per kandidaat stemmen.
De gemeenteraadsleden mogen de deskundigheid van kandidaten in twijfel trekken en alternatieve kandidaten voorstellen die niet in de selectie van het college zitten.
Het huishoudelijk reglement
Een huishoudelijk reglement bepaalt de praktische werking van de GECORO. Bij meningsverschillen dient het reglement als houvast. De VVSG maakte dit modelreglement op. Dat model focust op de volgende aandachtspunten.
- De GECORO functioneert onafhankelijk, zowel ten opzichte van de raad, het college, de maatschappelijke geledingen als burgers en bedrijven.
- Zorg voor de mogelijkheid voor externe deskundigen om ‘standaard’ aanwezig te zijn, bijvoorbeeld de schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening.
- Bepaal hoe je de stukken verspreidt. Bepaal onder andere hoeveel tijd op voorhand de stukken worden verstuurd, hoe je mogelijke thema’s aanbrengt, of de vertegenwoordigers van de fracties de stukken ook krijgen en wie de stukken verstuurt.
- Bepaal de oprichting van het dagelijks bureau, die de goede werking van de GECORO verzekert.
- Bepaal wie het verslag van de vergadering opmaakt en welke termijn erop staat.
- Licht de deontologie toe en voorkom belangenvermenging.
Regel eventueel ook een presentiegeld in het huishoudelijk reglement. Of doe dat in een andere beslissing, bijvoorbeeld wanneer je de presentiegelden over andere adviesraden bespreekt.
Het aantal leden
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt hoeveel leden een GECORO minimaal en maximaal mag hebben. De grootte van de GECORO hangt af van hetaantal inwoners van de gemeente. De GECORO’s die begin 2025 worden samengesteld, baseren zich op het aantal inwoners vanaf 1 januari 2024, zoals bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.
Stel je de GECORO opnieuw samen? Ga dan na of je de omvang beter aanpast. Vertegenwoordigt het aantal leden de belangrijkste strekkingen binnen de gemeente? Is er behoefte aan meer of specifiekere deskundigheid?
Verhouding deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen
Denk aan het begin van de legislatuur na over de verhouding tussen vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen en deskundigen. Deskundigen hebben misschien een goede kennis over de inhoud, terwijl vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen de nodige praktijkkennis bezitten.
Het decreet stelt dat minimaal een vierde van de leden deskundigen zijn. Het uitvoeringsbesluit dat de samenstelling van de GECORO nader regelt bepaalt hoeveel maatschappelijke geledingen je moet aanschrijven.
De genderverhouding
Maximum twee derde van de leden van een adviesraad mag van hetzelfde geslacht zijn. Als je de tweederderegel niet respecteert, zijn de adviezen van de GECORO niet rechtsgeldig. Dat geldt niet per se voor elke vergadering, maar wel voor de samenstelling als geheel.
De genderverhouding bereiken
Een goede genderverhouding bereiken, is niet altijd eenvoudig maar zeker haalbaar. Als je zoekt naar de juiste genderverhouding, leg dan de verantwoordelijkheid zowel bij de gemeente als bij de organisaties die vertegenwoordigers voordragen. Wijs die organisaties op het belang van een evenwichtige verhouding. Vraag hen bijvoorbeeld om zowel een man als een vrouw voor te dragen als effectief lid, waarbij het niet voorgedragen lid als plaatsvervanger optreedt. Je kan de organisaties ook expliciet vragen om een vrouw of man voor te dragen als effectief lid.
Bied nieuwe GECORO-leden ondersteuning, zoals een introductietraject. Geef aan welke vormen van ondersteuning beschikbaar zijn. Organiseer vergaderingen op gezinsvriendelijke tijden en informeer potentiële kandidaten en de organisaties over deze keuze om geschikte kandidaten te helpen vinden.
Zoektocht naar nieuwe leden van de GECORO
Wanneer je de maatschappelijke geledingen bepaalt, ga je het best na wat zinvolle geledingen zijn voor de GECORO. Middenstand, handel, natuur en landbouw zijn veelvoorkomende maatschappelijke geledingen.
In sommige gemeenten met bijvoorbeeld een sterk industrieel karakter is het nuttig een bepaalde maatschappelijke geleding méér dan één zitje te geven.
Eenmaal de maatschappelijke geledingen verzameld zijn, is het waardevol dat je nagaat welke organisaties die geledingen kunnen vertegenwoordigen. Je kan die organisaties actief aanschrijven met de vraag kandidaten voor te stellen.
Ook individuele personen kunnen een maatschappelijke geleding vertegenwoordigen als ze binnen een sector een spilfiguur zijn of goed op de hoogte zijn van wat er leeft.
Moet een GECORO-lid in de gemeente wonen?
De Vlaams regelgeving verplicht niet dat een GECORO-lid in de gemeente woont. Dat is vooral belangrijk voor kleinere gemeenten, waar het soms moeilijk is om genoeg deskundigen te vinden.
De gemeente kan wel uit eigen beweging vooraf aangeven dat ze de voorkeur geeft aan kandidaten die inwoners zijn van de gemeente. Als je de kandidaturen evalueert, gebruik je het inwonerschap als criterium.
Wel of geen lid de GECORO?
In bepaalde functies of mandaten kan je geen lid worden van de GECORO. In sommige situaties is het belangrijk de specifieke functies of mandaten goed te bekijken.
- Als lid van het college of de gemeenteraad mag je niet in de GECORO van je eigen stad of gemeente zetelen. Dit voorkomt dat beleidsmakers zichzelf adviseren.
- Je mag als GECORO-lid in dezelfde gemeente of buurgemeente achter de schermen politiek actief zijn. Maar zo komt misschien de onafhankelijkheid van de GECORO in het gedrang. Als je deze kandidaten wilt weren, moet je dit goed motiveren.
- Gemeentelijke personeelsleden mogen lid zijn van de GECORO, maar zij kunnen in situaties terechtkomen waarin van hen wordt verwacht dat ze een gemeentelijk standpunt vertegenwoordigen.
- Bepaalde beroepen, zoals notarissen, kunnen belangenconflicten veroorzaken binnen de GECORO. Bij de behandeling van een concreet dossier kan belangenvermenging ontstaan. In die gevallen moet het betrokken GECORO-lid zich laten vervangen en mag die niet deelnemen aan de bespreking.
Extra kwaliteitsvereisten opleggen of kandidaten op voorhand uitsluiten
Als gemeente kan je bijkomende kwaliteitsvereisten opleggen of bepaalde personen op voorhand uitsluiten lid te worden van de GECORO. Je moet dat wel vooraf bepalen en communiceren. Hieronder lees je wat daarbij belangrijk is.
Bijkomende kwaliteitsvereisten
Kwaliteitsvereisten zijn criteria waarmee je de lat voor kandidaten hoger legt dan de basisvoorwaarden. Het is logisch om die enkel te hanteren voor de deskundigen in de GECORO, bijvoorbeeld een eis zoals ‘minimaal vijf jaar aantoonbare ervaring op ruimtelijk vlak’. Voor vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen is het minder aangewezen om zo’n vereisten op te leggen. De organisaties die die geledingen vertegenwoordigen moeten namelijk zelf de sterkste kandidaten voordragen.
Een uitzondering daarop is de verplichting om de genderverhouding te respecteren, zoals decretaal vastgelegd. Stimuleer dat door bijvoorbeeld aan te dringen op een vrouwelijke kandidaat als effectief lid en een man als plaatsvervanger, of door een dubbelvoorstel te vragen waarmee je als gemeente zorgt voor een evenwichtige samenstelling.
Uitsluitingscriteria
Met uitsluitingscriteria sluit je bepaalde personen uit van deelname, ongeacht hun ervaring of kwalificaties. Dat kan zowel voor deskundigen als voor vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen gelden. Voorbeelden van uitsluitingscriteria zijn:
- Woonplaats: de kandidaat moet in de gemeente wonen
- Beroepsactiviteit: personen die als notaris, makelaar of architect opdrachten uitvoeren in de gemeente kan je uitsluiten
- Politiek actief zijn in andere organen dan de gemeenteraad: decretaal is het al uitgesloten dat iemand die in de gemeenteraad zit ook in de GECORO zetelt. Maar de gemeenteraad kan ook beslissen om anderen met een uitvoerend politiek mandaat uit te sluiten, bijvoorbeeld leden van het Bijzonder Comité of gemeenteraadsleden van een naburige gemeente.
We wijzen erop dat deze uitsluitingscriteria op voorhand bekend moeten worden gemaakt. Zo voorkom je dat mensen onnodig reageren.
Redelijkheid en evenwicht
Bijkomende vereisten of uitsluitingscriteria moeten altijd redelijk zijn. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden: strenge criteria verhogen de kwaliteit van de GECORO, maar beperken soms het aantal kandidaten. Geen extra vereisten stellen, zorgt dan weer voor een grotere instroom van kandidaten, maar mogelijk ook een lagere kwaliteit.
Transparantie en timing
Als je bijkomende vereisten of uitsluitingscriteria opstelt, moet je dat op tijd beslissen en communiceren. Informeer niet alleen het publiek, maar ook de organisaties die maatschappelijke geledingen vertegenwoordigen. Achteraf criteria toepassen, zoals iemand niet benoemen omdat die persoon niet in de gemeente woont of een bepaald beroep uitoefent, is niet toegestaan. In zo’n gevallen moet je op basis van het CV aantonen dat de persoon minder geschikt is.
Rol van de gemeenteraad
Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) bepaalt de gemeenteraad de omvang van de GECORO, benoemt de leden en legt bijkomende kwaliteitsvereisten of uitsluitingscriteria vast. Dat gebeurt bijvoorbeeld tegelijk met het vaststellen van de omvang van de GECORO en de relevante maatschappelijke geledingen.
Vergoedingen voor GECORO-leden
Gemeenten beslissen zelf of ze commissieleden een onkostenvergoeding geven. Veel gemeenten kiezen ervoor om GECORO-leden te vergoeden. Deze vergoeding varieert meestal tussen 35 en 75 euro per zitting voor leden en tussen 50 en 125 euro voor de voorzitter. Het lijkt ons logisch dat de vergoeding enkel naar de effectieve leden gaat. Plaatsvervangers komen niet in aanmerking voor een vergoeding, tenzij die persoon het effectief lid vervangt omwille van afwezigheid.
Hoewel het niet verboden is, lijkt het ook logisch om géén of een lagere vergoeding toe te kennen voor de vertegenwoordigers van politieke fracties. Zij hoeven de vergadering immers niet inhoudelijk voor te bereiden en hebben eerder een controlerende functie. Het is niet verboden een vergoeding te bepalen voor de vertegenwoordigers van de politieke fracties, tenzij het raadsleden zijn. In dat laatste geval krijgen zij sowieso geen vergoeding.
In de beslissing die de hoogte van de vergoeding vastlegt, neem je het best op of de tegemoetkomingen worden geïndexeerd.
Sommige gemeenten bieden geen geldelijke vergoeding, maar een vormingsbudget aan. Hiermee kunnen GECORO-leden vakliteratuur kopen en deelnemen aan studiedagen.
Klachten over de samenstelling van de GECORO
Eventuele klachten over de samenstelling gaan naar de gouverneur. Die kan de beslissingen van de raad schorsen.
De verschillende deelnemers aan de GECORO
Omgaan met ontevredenheid over de vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen
Soms zijn organisaties ontevreden over hun vertegenwoordiger in de GECORO. In dat geval achterhaal je de oorzaak en pak je die aan. Zo kan je met de betrokkenen in gesprek gaan, samen zoeken naar een oplossing of ze een specifieke vorming laten volgen.
Een vertegenwoordiger van een maatschappelijke geleding streeft mee naar één advies waar alle leden van de vaak divers samengestelde GECORO achter staan. Het is voor deze vertegenwoordigers niet altijd makkelijk om voldoende eigen inbreng te hebben en tegelijk het sectorbelang te overstijgen.
De organisatie die de vertegenwoordiger heeft voorgedragen beslist of die persoon nog geschikt is. Als dat niet langer het geval is, meldt de organisatie dit aan de voorzitter of secretaris van de GECORO. De vertegenwoordiger is dan niet langer afgevaardigde. De plaatsvervanger neemt dan tijdelijk het zitje in, tot de gemeenteraad een nieuw effectief lid benoemt.
De deskundigen
Minstens een vierde van de GECORO-leden moet deskundig zijn op het vlak van ruimtelijke ordening. De gemeenteraad bepaalt of een kandidaat deskundig is, vaak gebaseerd op een motivatiebrief. Sommige gemeenten stellen bijkomende eisen aan deskundigen. Bijvoorbeeld dat de deskundige inwoner is van de gemeente of geen politieke mandaten heeft.
De regelgeving beschrijft niet wanneer je deskundig bent op het vlak van het ruimtelijk beleid. Je kan deskundig zijn door een specifieke opleiding of werkervaring, maar ook een ‘sterke interesse in de materie’ kan je als een vorm van deskundigheid beschouwen. Het is zinvol dat de kandidaat de opleiding, ervaring of interesse zo concreet mogelijk omschrijft. Dat maakt het makkelijker te motiveren waarom je iemand in de GECORO opneemt.
De plaatsvervangers van de GECORO
Plaatsvervangers nemen enkel deel als het effectief lid afwezig is. Ze krijgen alleen een presentiegeld wanneer ze het effectief lid vervangen.
Sommige gemeenten nodigen plaatsvervangers toch uit voor vergaderingen als externe deskundigen, maar eigenlijk is dat niet de bedoeling van de decreetgever.
De vertegenwoordigers van de fracties
Vertegenwoordigers van fracties zijn géén lid van de GECORO, maar mogen een afvaardiging sturen als waarnemer. Ze nemen niet deel aan de discussie en stemming.
De vertegenwoordigers van de fracties in de GECORO, zijn niet per se gemeenteraadslid. De fractie bepaalt zelf wie ze naar de GECORO afvaardigt. Omdat ze geen lid van de GECORO zijn, leg je het best in het huishoudelijk reglement vast of ze de stukken wel of niet ontvangen.
De voorzitter
De voorzitter is de drijvende kracht achter de GECORO. Als voorzitter bereid je de vergaderingen voor en leid je ze. Je zorgt ervoor dat iedereen een inbreng heeft, dat er gedragen adviezen komen en dat de verslaggeving vlot verloopt.
De externe deskundigen
De GECORO kan mensen uitnodigen om dossiers toe te lichten en vragen te beantwoorden. Die externe deskundigen moeten de zaal verlaten bij de beraadslaging en de stemming.
De secretaris
Elke GECORO heeft een vaste secretaris. Die is geen lid van de commissie. De secretaris neemt niet deel aan de beraadslaging of de stemming, maar mag wel informatie geven over de dossiers.
De belangrijkste taken van de secretaris zijn:
- de agenda opstellen en versturen,
- de agendapunten beknopt situeren en toelichten,
- vragen van commissieleden beantwoorden,
- de commissie op fouten of vergetelheden wijzen,
- de ontwerpstandpunten voorbereiden of de coördinatie op zich nemen,
- het verslag van de vergadering maken.
Aandachtspunten bij de werking van de GECORO
Wie mag de vergaderingen bijwonen met welke inbreng?
De vergaderingen van de GECORO zijn meestal niet openbaar. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt wie de vergaderingen bijwoont en welke inbreng deze personen hebben. Onderstaand schema geeft een overzicht.

- Burgers mogen openbare vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de bespreking, maar niet aan de beraadslaging en stemming. Bij niet-openbare vergaderingen hebben burgers geen toegang of inspraak.
- Externe deskundigen kunnen zowel openbare als niet-openbare vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de bespreking. Ze mogen alleen bij openbare vergaderingen deelnemen aan de beraadslaging. Stemmen is voor hen niet toegestaan.
- Afgevaardigden van politieke fracties hebben dezelfde rechten als externe deskundigen. Ze mogen openbare en niet-openbare vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de bespreking, maar ze mogen alleen bij openbare vergaderingen deelnemen aan de beraadslaging. Stemmen is ook voor hen niet toegestaan.
Wat als het college of de raad het advies niet volgt?
De adviezen van de GECORO zijn niet-bindend. Als het college afwijkende beslissingen neemt, motiveren ze waarom ze het GECORO-advies niet volgden.
Wat als de GECORO een vastgelegde adviestermijn niet haalt?
Als de GECORO een termijn overschrijdt, beslist de overheid zelf of ze de GECORO uitstel geeft of niet. Doet ze dat niet, dan behandelt de gemeenteraad zelf de opmerkingen en bezwaren waarover de GECORO advies had moeten uitbrengen.
Wat als een GECORO-lid wil stoppen?
Het komt tijdens de legislatuur soms voor dat een GECORO-lid wil stoppen of onverwacht uitvalt. Het is belangrijk om het college dat op tijd te laten weten. Zo is er voldoende tijd om een nieuwe kandidaat te vinden. Dat kan je eventueel doen via een nieuwe oproep aan organisaties die een maatschappelijke geleding vertegenwoordigen.
Als het effectief GECORO-lid niet langer wil of kan komen, blijft de zetel tijdelijk leeg en neemt de plaatsvervanger de plek in, in afwachting van de benoeming van een nieuw effectief lid. Een plaatsvervanger heeft niet automatisch het recht op het zitje van effectief lid.
De gemeenteraad benoemt een nieuw GECORO-lid. Pas na de schorsingstermijn wordt het voorgedragen lid officieel lid.
Het advies
Hoe bouw je een advies op?
Elke GECORO bepaalt zelf hoe ze een advies opbouwen. De opbouw varieert naargelang het type advies. Zo is een advies over de herontwikkeling van de kern van een gemeente strategischer opgebouwd dan een advies over een ontwerp van een ruimtelijk uitvoeringsplan. De GECORO streeft naar duidelijkheid en samenhang. Inhoudelijk vergelijkbare adviesaanvragen behandel je op een vergelijkbare manier.
Hoe behandel je de binnengekomen bezwaren?
De GECORO behandelt de bezwaren die tijdens een openbaar onderzoek over een ruimtelijk uitvoeringsplan of beleidsplan zijn ingediend. Dat is wettelijk verplicht. Bij de opmaak van een verordening is de GECORO dan weer niet verplicht de bezwaren van het openbaar onderzoek te behandelen, maar het mag wel. Als de GECORO de bezwaren onvoldoende weerlegt, kan de Raad van State na een procedure het geadviseerde document vernietigen. Hieronder lees je enkele tips om dat te voorkomen.
- Heldere en gepaste antwoorden: Geef een duidelijk en begrijpelijk antwoord op elk ingediend bezwaar. Dit kan zowel via een individuele stellingname als door te verwijzen naar een bestaande richtlijn.
- Gelijkaardige bezwaren groeperen. Je hoeft niet elk bezwaar afzonderlijk te behandelen. Groepeer gelijkaardige bezwaren en verwijs in je antwoorden naar deze groepering. Sommige GECORO’s gebruiken nummering om de bezwaren en hun antwoorden overzichtelijk te houden.
- Nieuwe inzichten en planwijzigingen. Moet het plan wijzigen door nieuwe inzichten uit het openbaar onderzoek? Vermeld dit duidelijk in het advies.
Deze tips helpen je om de bezwaren zorgvuldig en juridisch correct te behandelen. Dit verkleint de kans op een vernietiging door de Raad van State.
Termijnen voor advies door de GECORO
De termijnen voor de GECORO om een advies uit te brengen zijn afhankelijk van het type document. Hieronder vind je een overzicht van de adviestermijnen.
Onderwerp advies | Adviestermijn |
---|---|
Voorontwerp gemeentelijk structuurplan | Onbepaald |
Ontwerp gemeentelijk structuurplan | 60 dagen na einde openbaar onderzoek |
Beleidsplan: ‘minstens’ over de conceptnota en voorontwerp beleidsplan of beleidskaders | Binnen 60 dagen na ontvangst adviesaanvraag |
Ruimtelijk uitvoeringsplan: startnota, voorontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan en in voorkomend geval het ontwerp MER | Binnen 60 dagen na ontvangst adviesaanvraag, 90 dagen na einde openbaar onderzoek voor ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan |
Ontwerp van stedenbouwkundige verordening | 30 dagen na ontvangst dossier |
Deze termijnen helpen de GECORO om op tijd effectief advies te geven bij stedelijke en ruimtelijke plannen en verordeningen.
Openbaarheid van bestuur en zichtbaarheid GECORO
Openbaarheid van de vergadering
De vergaderingen van de GECORO zijn in principe niet openbaar, tenzij het anders beslist is in het huishoudelijk reglement of het voor een bepaalde vergadering specifiek beslist wordt.
De verslagen van de GECORO zijn wel openbaar van zodra ze definitief zijn goedgekeurd. Dit gebeurt meestal de volgende vergadering.
Openbaarheid voor niet-leden
Documenten die de GECORO behandelt en produceert zijn bestuursdocumenten en vallen onder de regelgeving openbaarheid van bestuur. Iedereen kan deze documenten inzien, er een afschrift van ontvangen of er uitleg over vragen. Uitzonderingen worden gemaakt voor privacy en auteursrechten.
Ontwerpteksten zijn niet openbaar. Adviezen van de GECORO zijn pas openbaar wanneer je ze naar het college of de gemeenteraad verstuurt.
Aanvragen voor inzage richt je het best aan de voorzitter of de secretaris van de GECORO. De algemeen directeur van de gemeente beslist of die een document volledig vrijgeeft.
Sommige gemeenten kiezen ervoor om het besluitvormingsproces inzichtelijker te maken door adviezen of verslagen van de GECORO op de gemeentelijke website te plaatsen. Dit is een goede zaak om de werking van de GECORO meer bekendheid te geven.
Zichtbaarheid van de GECORO
Het is belangrijk om de bevolking te informeren over de rol en adviezen van de GECORO. Via de gemeentelijke website en het infoblad geef je zichtbaarheid aan de GECORO, maak je de inhoud van de adviezen beken of informeer je over de meerwaarde van de GECORO.
Belangenvermenging
Wanneer speelt een persoonlijk belang een rol?
Als een GECORO-lid, zijn of haar wettelijke partner of één van zijn of haar verwanten tot in de tweede graad een persoonlijk belang heeft bij een advies, ontstaat automatisch een schijn van belangenvermenging. Deze personen moeten zich dan laten vervangen.
Is die verwantschap er niet, maar is er toch twijfel over de onpartijdigheid van één of meer GECORO-leden, dan laten zij zich vervangen bij de bespreking en stemming over het agendapunt. Redelijke twijfel is al voldoende, concrete bewijzen van belangenvermenging zijn niet nodig. Je moet dus niet aantonen dat het GECORO-lid een persoonlijk belang boven dat van de gemeente stelt.
Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld natuurverenigingen kunnen deelnemen aan beraadslagingen en stemmingen over een dossier, ook al hebben leden van die organisatie een bezwaar ingediend. Ook de het gegeven dat iemand die is voorgedragen door een maatschappelijke geledingen deelneemt aan de beraadslaging en stemming en dan ook mee dat belang verdedigt van die organisatie die hem of haar heeft voorgedragen, is niet verboden (RvS nummer 258.098, 1 december 2023). Overigens is het niet zo dat je als GECORO-lid, voorgedragen door een maatschappelijke geleding, je enkel of per se de standpunten van die organisatie mag vertolken.
Krijg je als GECORO-lid de vraag of je mag meedoen aan een discussie en stemming? Wees dan open over je belang in het dossier. Vaak kun je in onderling overleg bepalen of je aanwezigheid mogelijk is. Het principe van afwezigheid bij een persoonlijk belang toepassen, gaat dan weer niet zover dat iemand ook afwezig moet zijn bij de goedkeuring van de notulen van de desbetreffende vergadering, mits er verder geen discussie volgt (RvS nummer 251.936, 26 oktober 2021).
Expert
-
XavierBuijsStafmedewerker
Meer info over deze kennispagina?
Contacteer onsPraktijkvoorbeelden
-
Grondenruil Roomacker-Vlietdam
Ruimtelijke ordening -
Bellefleur - coöperatieve cohousing
Circulaire economieDiversiteit en gelijke kansenDuurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)Energie en klimaatMaatschappelijke dienstverleningRuimtelijke ordeningSamenwerkingArmoedeWonen -
Hasselt inventariseert zijn laanbomen met behulp van artificiële intelligentie
Digitale transformatieEnergie en klimaatRuimtelijke ordening -
Eén visie op klimaat, mobiliteit en productieve landschappen in regio Zuid-West-Vlaanderen
SamenwerkingRuimtelijke ordeningEnergie en klimaatKlimaatadaptatieMobiliteit -
Peer betrekt burgers met ParticiPeer
Bestuur en burgerAfvalCommunicatieEnergie en klimaatKinderen en gezinnenKlimaatadaptatieMilieuMobiliteitOpenbare werken en wegenbeheerPublieke ruimteRuimtelijke ordeningVrije tijdZorg en gezondheid -
Strategie voor stedenbouwkundige lasten in Neteland
SamenwerkingRuimtelijke ordening -
Ontharding site Pattyne-Duprez
Energie en klimaatKlimaatadaptatieRuimtelijke ordening -
Open ruimtefonds
Energie en klimaatRuimtelijke ordeningPublieke ruimte -
1.001 bomen
Ruimtelijke ordeningEnergie en klimaatKlimaatadaptatie