Bellefleur - coöperatieve cohousing

Bellefleur is een coöperatief woonproject in Gent. Het is een voormalig sociaal woonproject dat al meerdere jaren leegstond. De wooncoöperatie wooncoop kocht deze aan en bouwde het om tot een collectief woonproject waar de gemeenschap zichzelf kan ontwikkelen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Bellefleurstraat 24
9000 Ghent
België
Wat is er gebeurd?
In de Bellefleurstraat staan zeven historische woongebouwen uit 1912, het zijn pionierstukken van de vooroorlogse sociale woningbouw. Deze gebouwen stonden in 2020 al meerdere jaren leeg. In 2022 kon de wooncoöperatie wooncoop 24 van deze appartementen kopen. Hiervoor deed ze twee kapitaalsoproepen bij de Gentenaren. Op korte tijd haalde wooncoop twee maal meer dan €1.000.000,- op.
Wooncoop besliste om voor een snelle renovatie te gaan zonder de nood aan een bouwvergunning. Samen met Havana architecten kunnen ze een geslaagde renovatie voorleggen, met onder meer een bijkomende trap en een gemeenschappelijke tuin en binnenkoer. Die koer wordt ingezet als wasplek, zithoek en ontmoetingsplek. Zo werd de Bellefleur een gemeenschapsvormende cohousing in handen van de burgers.
Waarom?
Wooncoop is een burgercoöperatie die de stad eerlijker en duurzamer wenst te maken. Bellefleur won de architectuurprijs Gent van 2024. De jury schreef dit:
Dit project onderscheidt zich door zijn intelligente hergebruik van bestaande structuren, zijn focus op duurzaamheid, en zijn bijdrage aan het betaalbaar houden van wonen in een steeds duurder wordende stad. Bellefleur is niet alleen een architecturaal project, maar ook een sociale interventie die laat zien hoe ontwerpers en opdrachtgevers samen kunnen werken om met beperkte middelen toch een hoogwaardige leefomgeving te creëren.
Dit project belichaamt de essentie van wat architectuur kan zijn: een middel om sociale cohesie teweeg te brengen en een antwoord te bieden op de steeds groter wordende uitdagingen van huisvesting in de stad.
Het beoogde resultaat
Met minimale middelen, zonder vergunningen en met strikte budgettaire beperkingen werd een project gerealiseerd dat niet alleen voldeed aan de behoeften van de huidige bewoners, maar ook toekomstgericht is. De gedeelde binnentuin, de doordachte indeling van de ruimtes en het coöperatieve model zorgen ervoor dat dit project een voorbeeld is voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen.
Wat waren de uitdagingen?
Alhoewel Bellefleur één van de goedkopere projecten is van wooncoop, is de instapdrempel voor bewoners nog steeds hoog. Dit komt omdat banken in België nog niet vertrouwd zijn met het coöperatieve woonmodel. Wooncoop kon maar 35% lenen bij de bank. Steden kunnen hierbij ondersteunen door borg te staan bij de bank, of zelf een lening te geven aan de wooncoöperatie.
De succesfactoren
Dit project onderscheidt zich door zijn intelligente hergebruik van bestaande structuren, zijn focus op duurzaamheid, en zijn bijdrage aan het betaalbaar houden van wonen in een steeds duurder wordende stad.
Daarnaast is wooncoop een zeer populaire wooncoöperatie in Gent. Dankzij haar brede netwerk kon dit woonproject gefinancierd worden.
Als laatste werd er ook samengewerkt met Gent Samen Solidair om een doorstroomwoning te financieren voor kwetsbare mensen op de woningmarkt.
Tips voor andere gemeenten
Werk samen met de stad rond een lening of borg voor dit woonproject.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.