De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 4

Gekozen filters Thema:Ruimtelijke ordening Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Straatnaamgeving en huisnummering

    Straatnaam kiezen of huisnummer toekennen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Je volgt een wettelijke procedure, betrekt adviesraden én denkt na over duidelijke, inclusieve namen. Ontdek hoe je dat als lokaal bestuur correct en doordacht aanpakt.

    Ruimtelijke ordening
    Publicatiedatum
  • Omgevingsvergunning

    Wie wil (ver)bouwen, verkavelen, een gebouw van functie wijzigen, een ingedeelde inrichting exploiteren, een winkel openen of een vegetatie wijzigen, heeft vaak een vergunning nodig. Zo’n vergunning noemen we de omgevingsvergunning. Sinds 2018 is de procedure voor zo’n vergunning ééngemaakt, ongeacht de aard van de aanvraag. Of een vergunning nodig is, staat nog altijd in de sectorale regelgeving.

    Ruimtelijke ordening
    Publicatiedatum
  • Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO)

    De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) is een verplicht adviesorgaan van de gemeente. De GECORO geeft adviezen over het ruimtelijk beleid van de gemeente aan het college of de gemeenteraad. In bepaalde gevallen is het advies van de GECORO zelfs verplicht. Een goed functionerende GECORO kan het lokaal ruimtelijk beleid aanzienlijk versterken.

    Ruimtelijke ordening
    Publicatiedatum
  • Ruimtelijke planning door lokale besturen

    Gemeenten bepalen mee het ruimtelijk beleid en spelen daarbij een cruciale rol. Om dit beleid vorm te geven, gebruiken ze verschillende instrumenten zoals een structuurplan, beleidsplan, ruimtelijk uitvoeringsplan of stedenbouwkundige verordeningen.

    Ruimtelijke ordening
    Publicatiedatum