Welke zaken neem je allemaal op in de omgevingsanalyse? Hoe ziet de omgevingsanalyse er best uit? Hoe pak je zo'n omgevingsanalyse aan? Dat zijn allemaal zaken die een bestuur helemaal zelf kan bepalen. De enige verplichting is dat de omgevingsanalyse een onderdeel moet zijn van de documentatie bij het meerjarenplan 2026-2031. De VVSG wil lokale besturen helpen bij de opmaak van hun omgevingsanalyse. Daarom vind je hier tips en methoden, alsook een overzicht van maatschappelijke trends en 27 inspirerende beleidsfiches

Met de omgevingsanalyse kan je je omgeving, alsook de grotere maatschappelijke tendensen, in kaart brengen, inclusief de noden en behoeften van alle belanghebbenden (burgers, verenigingen, ondernemingen, …). Het kan dienen als instrument om de nodige beleidskeuzes te maken. De omgevingsanalyse is dan ook geen doel op zich, maar een middel om tot een goed doordacht lokaal beleid te komen.  

De omgevingsanalyse is het vertrekpunt voor het nieuwe meerjarenplan. Daarom is ze best ten laatste tegen eind 2024 klaar. Op die manier kan ze ook meteen meegegeven worden aan de nieuwe bestuursploeg. 

Voor gemeenten die in een fusietraject zitten en waarbij de gemeenteraden vóór 2024 een definitieve beslissing zullen nemen, is een gezamenlijke omgevingsanalyse zeker een meerwaarde.  

Hoe maak je een omgevingsanalyse op?

Ben je op zoek naar verschillende methoden en data om een omgevingsanalyse op te maken? Wil je weten wat het doel van een interne omgevingsanalyse is? En wat is de rol van administratieve beleidsvoorstellen bij het vormgeven van de toekomst van een stad of gemeente? 

Op zoek naar lokale praktijken?

Wil je eens gluren bij de buren? Hoe maken andere lokale besturen hun omgevingsanalyse op? Op wat baseren ze zich? 

Maatschappelijke uitdagingen en ontwikkelingen

Ontdek de complexe uitdagingen waarmee Vlaamse lokale besturen worden geconfronteerd in een snel veranderende wereld. Van demografische verschuivingen tot digitale transformatie en duurzame oplossingen voor klimaatproblemen. Deze diepgaande blik op maatschappelijke trends dient niet alleen als kompas voor de toekomst, maar ook als inspiratiebron om jouw omgevingsanalyse te versterken.

Fiches per beleidsdomein

Voor de opmaak van de omgevingsanalyse zet de VVSG je op weg door voor 27 beleidsdomeinen de opdracht en de beleidsruimte van de lokale besturen te schetsen, naast de sectorale trends en de vindplaats van relevante data. Daarnaast bieden de fiches richtvragen ter inspiratie om de huidige en toekomstige situatie en alle actoren en belanghebbenden in kaart te brengen.

Vragen?

info@vvsg.be

Recente items

Strategisch vooruitkijken: vier wereldwijde trends in Europees rapport 1
Nieuws - 23-05-2024
Strategisch vooruitkijken: vier wereldwijde trends in Europees rapport
# Europa, Lokaal mondiaal beleid, Politiek bestuur, Omgevingsanalyse, Bestuur, Europa & internationaal Lees meer
Hoe doet je gemeente het? Verken de SDG-monitor 2024 2
Nieuws - 12-04-2024
Hoe doet je gemeente het? Verken de SDG-monitor 2024
# Duurzame ontwikkeling, Lokaal mondiaal beleid, Beleids- en beheerscyclus, Duurzame ontwikkelingsdoelen, Omgevingsanalyse, Bestuur, Europa & internationaal Lees meer
Organisatie: Klaar voor een nieuw begin? Inspiratie voor de interne omgevingsanalyse 3
Kennisitem - 01-02-2024
Organisatie: Klaar voor een nieuw begin? Inspiratie voor de interne omgevingsanalyse
# Omgevingsanalyse, Bestuur Lees meer
VVSG ondersteunt lokale besturen bij opmaak van omgevingsanalyse 4
Nieuws - 12-10-2023
VVSG ondersteunt lokale besturen bij opmaak van omgevingsanalyse
# Omgevingsanalyse, Bestuur Lees meer