LIFE AT LAST is een door de EU gefinancierd project dat Europese steden ondersteunt bij het verwezenlijken van hun klimaatambities. Het project heeft als doel om kleinere steden en gemeenten in Europa te helpen bij het uitvoeren van Duurzame Energie- en Klimaatactieplannen (SECAP).
Lokale klimaatplannen komen tot leven dankzij AT LAST
De voordelen van e-learning
Handige app
Word lid van een Europese leergemeenschap
Leer bij over klimaatbudget, governance en positieve energiewijken.
Community of practice
Bonheiden, Knokke-Heist, Oostende en Temse doen al mee. In de Community of practice ontwikkelen ze zowel de groep als zichzelf. Elk lid leert in zijn eigen tempo over financiering, governance en positieve energiewijken door vragen te stellen, inzichten en materiaal te delen.
De productie en het gebruik van energie zijn verantwoordelijk voor meer dan 75% van de broeikasgasemissies van de Europese Unie. Het decarboniseren van het energiesysteem van de EU is daarom cruciaal om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen en tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken zoals vastgesteld in de EU Green Deal.
Steden en gemeenten spelen een essentiële rol bij de inspanningen rond klimaatmitigatie- en adaptatie. Dat geldt met name in Europa, waar ongeveer 74% van de bevolking in stedelijke gebieden woont. Steden en gemeenten zijn belangrijke spelers om programma’s voor klimaatverandering te ontwikkelen en uit te voeren. Dat komt doordat ze lokale klimaatinspanningen koppelen aan nationale en internationale afspraken.
Lokale besturen reageerden op de klimaatbeleidsmaatregelen en -doelstellingen op Europees niveau door klimaatplannen te ontwikkelen, vaak onder de paraplu van het Burgemeestersconvenant. De Europese Commissie ontwikkelde ook een reeks missies waarmee ze de uitvoering van deze beleidsmaatregelen ondersteunt. Toch bereiken ze voornamelijk een klein aantal voorlopers, zoals steden met meer dan 500 000 inwoners, en blijven er uitdagingen bestaan. Middelgrote en kleinere steden vinden het moeilijker om de realisering en opvolging van Duurzame Energie- en Klimaatactieplannen (SECAP) uit te voeren.
Hier komt AT LAST(opent nieuw venster) in beeld want het project zet in op capaciteitsopbouw bij de lokale autoriteiten. AT LAST beantwoordt de specifieke uitdagingen van middelgrote en kleinere steden en draagt actief bij aan een meer inclusieve en impactvolle aanpak om onze gezamenlijke klimaatdoelen te bereiken.
Over AT LAST
AT LAST(opent nieuw venster) staat voor Accelerating the Transition of Local Authorities through Support and Training en is een door de Europese Unie gefinancierd project dat Europese steden en gemeenten ondersteunt bij het verwezenlijken van hun klimaatambities.
Het project heeft als doel om kleinere steden en gemeenten in Europa te helpen bij het uitvoeren van Duurzame Energie- en Klimaatactieplannen (SECAP). Het brengt verschillende sectoren samen en het ondersteunt lokale overheden bij de planning, financiering en uitvoering van strategieën om klimaatneutrale en veerkrachtige steden en gemeenten te realiseren.
Bonheiden, Holsbeek, Knokke-Heist, Oostende en Temse zijn de vijf pilootgemeenten in Vlaanderen en nemen het voortouw. Zij zullen experimenteren met de ontwikkeling van positieve energiewijken. Als pioniers testen en implementeren ze ook innovatieve oplossingen.
AT LAST vergroot de capaciteit in 25 lokale overheden in vier pilootnetwerken in Italië, Nederland, België en Zweden, met de planning en implementatie van lokale energie- en klimaatactiestrategieën. Daarnaast zal het project netwerk- en ondersteuningsmogelijkheden uitbreiden naar een duizendtal gemeenten via Communities of Practice (CoP) in heel Europa. Zo versterkt hun capaciteit voor toekomstige cycli van planning en uitvoering.
Conceptdiagram AT-LAST
Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.
Het LIFE BE FREE-project streeft ernaar de energietransitie van gebouwen in België te versnellen door nieuwe en creatieve financieringsoplossingen te onderzoeken en te ontwikkelen.
Le projet LIFE BE FREE vise à accélérer la transition énergétique des bâtiments en Belgique en explorant et en développant des solutions de financement innovantes.