
Teo, Tea en Ted zorgen voor steeds meer aquathermie projecten in Vlaanderen

Wie zijn Teo, Tea en Ted?
We zien ze de laatste tijd steeds vaker opduiken in Vlaanderen, dus we stellen hen graag even aan je voor: TEO, TEA en TED. We hebben het hier niet over drie nieuwe collega's bij het netwerk klimaat, maar over drie verschillende vormen van aquathermie: thermische energie uit oppervlaktewater (TEO), uit afvalwater (TEA - ook gekend als 'riothermie') en uit drinkwater (TED).
Warmte uit water?
Bij aquathermie wordt er warmte of koude onttrokken aan het water en via een elektrische warmtepomp opgewaardeerd tot de gewenste temperatuur. Vervolgens wordt deze in het gebouw of het warmtenet verdeeld naar de warmte- en/of koude-afgiftesystemen. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming.
In België kan naar schatting 45% van de inwoners voorzien worden van warmte via rivierwater, zonder dat onze rivieren een nefaste temperatuurdaling kennen (bron: EXTRAQT(opent nieuw venster)).
Bestaat dat al?
Aquathermieprojecten zijn vandaag geen uitzonderingen meer. Er zijn er uiteraard al veel meer, maar je vindt nu al vijf bestaande of concreet geplande projecten in de (onlangs vernieuwde) VVSG praktijkendatabank - voor elke aquathermievorm minstens één:
TEO
- De Dijlemolens in Leuven is een collectief woongebouw dat verwarmd wordt met warmte uit de Dijle.
- De kantoren van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) in Brussel zullen in de toekomst verwarmd én gekoeld worden met warmte uit de Zenne.
Momenteel werkt de projectgroep aquathermie(opent nieuw venster) onder de coördinatiecommissie integraal waterbeleid (CIW) aan een tool die het potentieel van thermische energie in oppervlaktewater in kaart brengt voor heel Vlaanderen. Daarmee komt er een erg handig instrument bij voor lokale besturen bij de opmaak van hun lokaal warmteplan.
Er lopen op dit moment ook twee interessante EU Interreg subsidieprojecten met pilootcases in Vlaanderen. Eén daarvan is WaterWarmth(opent nieuw venster), waarvan onder andere de steden Mechelen en Kortrijk projectpartners zijn. Er worden pilootprojecten opgezet in Mechelen, Gent en Kortrijk. Het andere Interreg project is AquaCOM(opent nieuw venster) en focust op aquathermieprojecten in energiegemeenschappen. Het pilootproject voor België is de Molen van Rotselaar.
TEA
Het historische stadhuis van Halle zal verwarmd worden met warmte uit de moerriolering die achter het gebouw doorloopt.
Een potentieelkaart voor thermische energie uit afvalwater (riothermie) in het rioleringsnet van Aquafin(opent nieuw venster) is vandaag al beschikbaar op Aquamarkt. Op dit moment werken de gemeentelijke rioolbeheerders aan het beschikbaar stellen van potentieeldata over het gemeentelijk rioolstelsel op datzelfde platform.
TED
- Het warmtenet in de Voerman in Anzegem haalt warmte en koeling uit de hoofddrinkwaterleiding en belevert daarmee woningen en kmo's.
- Een labo-gebouw van de KU Leuven op campus Gasthuisberg haalt warmte en koeling uit het drinkwaternet.
Data over het thermisch potentieel in drinkwaterleidingen is op vandaag slechts beperkt beschikbaar. Enkel voor de drinkwaterleidingen in beheer van drinkwatermaatschappijen Pidpa en de Watergroep zijn er data beschikbaar. Gemeenten in hun werkingsregio kunnen deze data opvragen.
Auteur
-
GaweinVan DaeleRegisseur Warmte
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Praktijkvoorbeelden
-
Woningen Dijlemolens verwarmen met aquathermie
Energie en klimaat -
Historisch stadhuis op riothermie
Energie en klimaat -
Drinkwater verwarmt en koelt labo in Gasthuisberg
Energie en klimaatGemeentelijk waterbeleid -
-
Warmtenet De Voerman Anzegem
Energie en klimaat
Relevante kennisgroepen
Nieuws
-
Nieuws
VVSG ondersteunt je bij een circulaire meerjarenplanning: concreet, haalbaar en lokaal
Circulaire economieFinanciënEnergie en klimaatGemeentelijk waterbeleidWonenMobiliteit -
Nieuws
Natuurherstelverordening: Gemeenten willen verduidelijkingen en afspraken over uitvoering
MilieuRuimtelijke ordeningEnergie en klimaatKlimaatadaptatie -
Nieuws