Woningen Dijlemolens verwarmen met aquathermie

Status
Afgelopen
Startdatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Aquathermie systeem. Stalen buizen die over het water gaan tussen 2 gebouwen.

De Dijlemolens is een wooncomplex gelegen aan de Dijle. De stookinstallatie was na 40 jaar aan vernieuwing toe. Als hoofdbron werd er gekozen voor een warmtepomp die gekoppeld werd aan de Dijle als vervanging van de gasketel. Pieken in warmtevraag of technische storingen worden opgevangen door de vernieuwde gasketels. Hierdoor is het water ook een duurzame energiebron voor hen geworden.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
VME Dijlemolens, EXTRAQT
Adres

Zwarte Zusterstraat
3000 Leuven
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

De thermische energie in de Dijle wordt onttrokken met een open aquathermie systeem en via een warmtepomp van 90 kW opgekrikt naar een bruikbare temperatuur (met een maximale aanvoertemperatuur van 55°C). Bij het oppompen van het water wordt dit eerst grof gefilterd en vervolgens fijn gefilterd tot 100 um. Dit wordt gedaan om verstopping in de warmtewisselaar te voorkomen. De warmtewisselaar wordt gebruikt als break-out loop tussen de warmtepomp en het Dijle water. De thermische impact van dit project op de Dijle is verwaarloosbaar en bedraagt minder dan 0.01°C. Hierdoor verwarmen de bewoners sinds het stookseizoen 2023-2024 hun appartement op een duurzamere manier met een CO2-reductie van 42%.

Waarom?

De renovatie had mede tot doel om de verwarming van het gebouw te vernieuwen en verduurzamen. De bestaande installatie was namelijk 35 jaar oud en overgedimensioneerd. Door zijn ligging aan de Dijle is het gebouw uitermate geschikt voor aquathermie. Het is voor de bewoners altijd al een betrachting geweest om zo duurzaam mogelijk te leven in het gebouw. Een warmtepomp was bijgevolg een logische keuze voor hen. Daarnaast hebben ze zich ook door dit project ook ontwikkeld tot een energiegemeenschap met kennis van zaken.

Het beoogde resultaat

De installatie is opgestart in november 2023 en heeft gedurende de daaropvolgende winter in test gedraaid. Hierbij zijn verschillende aanpassingen nog uitgevoerd aan de werking. Momenteel draait de installatie stabiel en kan er overgegaan worden naar een optimalisatie van de werking op zowel technisch, economisch als ecologisch vlak. Dit is een actie voor het stookseizoen 24-25.

Wat waren de uitdagingen?

Om het beheer van onze waterlopen niet in gevaar te brengen is het belangrijk om met experten zoals EXTRAQT hieraan te werken en ook te integreren in een warmtestrategie. 

De succesfactoren

Het project toont niet alleen aan dat aquathermie als duurzame energiebron kan gebruikt worden binnen een energiestrategie. Het heeft echter ook de kracht en het belang van een goed werkende energiegemeenschap aangetoond. Zonder de participatie en de gedragenheid binnnen de bewonersgroep kon zo’n drastische omschakeling niet gebeuren.

Tips voor andere gemeenten

Aquathermie is een voor vele gemeenten een interessante energiebron. Er is heel veel afhankelijkheid tussen projecten die op hetzelfde waterlichaam aangesloten zijn. Aquathermie kan niet enkel op rivieren toegepast worden maar ook op stilstaand water zoals meren, slotgrachten, vijvers, …

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op