Kantoren Rijksdienst voor Sociale Zekerheid verwarmen en koelen met Zenne-water

Het water van de Zenne zal twee warmtepompen voeden die de zes verdiepingen tellende kantoortoren van de RSZ moeten verwarmen. In het tussenseizoen zullen de gebouwen ermee gekoeld worden.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Victor Hortaplein 11
1060 Brussel
België
Wat is er gebeurd?
Voor het eerst zal de Zenne in Brussel gebruikt worden om een groot gebouw te verwarmen. Uit onderzoek bleek dat de temperatuur van het water in de loop van het jaar schommelt tussen 6 en 18°C. Het debiet van de rivier volstaat ruimschoots om de warmtepompen te voeden. De installatie koelt het water van de ondergrondse rivier met slechts 0,1°C af en er wordt slechts 0,3% van het rivierwatervolume afgetapt. Door deze ingreep zal er niet langer aardgas nodig zijn om de kantoren van de RSZ te verwarmen, waardoor er jaarlijks 361 ton CO2 minder uitgestoten zal worden. Er wordt nog bekeken of de elektriciteit die nodig is voor het aandrijven van de warmtepompen deels kan aangeleverd worden door een PV-installatie op het dak van het gebouw.
Waarom?
Toen de gasprijs na het uitbreken van de oorlog zeer sterk en snel begon te stijgen, besloot de RSZ te bekijken hoe hij minder afhankelijk kon worden van aardgas. Met als argumenten veel meer zekerheid over een stabiele energiefactuur op lange termijn en het inkrimpen van de CO2-voetafdruk van het gebouw.
Het beoogde resultaat
Het Design, Built and Maintenance (DBM) project is momenteel in ontwikkeling
Wat waren de uitdagingen?
Design: dimensionering (warmte- en waterpompen, filters), regelingen (pompen in serie/parallel), Zenne (vervuiling, debiet), voorwaarden Brussel Leefmilieu, optimalisering verwarmingsinstallatie
Built: leidingen in Zennekoker, koppeling warmtepomp (op -1) met verwarmingsinstallatie (40 m hoger)
Maintenance: onderhoud pompen, UV-, grof- en fijnfilters, monitoring watertemperatuur en -kwaliteit
De succesfactoren
/
Tips voor andere gemeenten
/
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.