
Evaluatieonderzoek onderstreept cruciale rol van digibanken in digitale inclusie

Een recent evaluatieonderzoek door AP Hogeschool en de Universiteit Antwerpen, in opdracht van de Vlaamse overheid, biedt waardevolle inzichten in de werking en impact van digibanken. De studie brengt de organisatie, partnerschappen en gebruikerservaringen van digibanken in kaart. Zowel coördinatoren als bezoekers werden bevraagd.
Belangrijkste bevindingen
- Toegankelijke ondersteuning: Bezoekers waarderen de laagdrempelige, snelle en persoonlijke hulp. De mogelijkheid om te herhalen en te oefenen in een informele en veilige omgeving wordt als bijzonder waardevol ervaren.
- Regionale ongelijkheid ("woestijnvorming"): In sommige landelijke gebieden ontbreekt structurele ondersteuning vanuit lokale besturen, waardoor het aanbod beperkt of zelfs afwezig is.
- Risico op helpdeskfunctie: Digibanken bieden technische hulp, maar raken hierbij vaak betrokken bij inhoudelijke vragen over dienstverlening van overheden en andere instanties. Hierdoor dreigen ze gereduceerd te worden tot verlengstukken van externe dienstverleners.
Aanbevelingen van de onderzoekers aan de Vlaamse overheid
- Structurele financiering en continuïteit: Zorg voor een duurzaam beleid dat digibanken de tijd geeft om zich te verankeren en expertise te borgen.
- Voorkom blinde vlekken: Investeer gericht in regio’s waar momenteel geen of beperkt aanbod is om ‘woestijnvorming’ te vermijden.
- Beperk de helpdeskrol: Stimuleer overheden en dienstverleners om hun eigen dienstverlening toegankelijk te maken voor mensen die digitaal minder vaardig zijn. Zet in op inclusion by design en multikanaalstrategieën.
- Bied ondersteuning aan digibanken: Zorg voor voldoende ondersteuning van vrijwilligers en doelgroepmedewerkers.
Wat vindt de VVSG?
De VVSG onderschrijft de aanbevelingen uit het onderzoek en verwijst hierbij naar het VVSG-Memorandum 2024. Daarin pleiten we onder meer voor structurele financiering van het lokale digitale-inclusiebeleid en een duurzame inbedding ervan in de werking van lokale besturen.
Daarnaast roepen we de centrale overheden op om hun eigen dienstverlening structureel toegankelijk en inclusief aan te bieden, en om ook aanbieders van essentiële diensten hiertoe te verplichten.
Tot slot moedigen we de ontwikkeling van een Vlaams beleidskader over digitale inclusie aan, dat rekening houdt met en ruimte biedt aan de uiteenlopende lokale contexten.
Auteur
-
JokeVan DyckStafmedewerker digitale inclusie
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Relevante kennisgroepen
Nieuws
-
Nieuws
Nieuwe voorwaarden voor Mijn Energiescan vanaf 2025
Energie en klimaatArmoedeMaatschappelijke dienstverlening -
Oproep
Digitale Week: zet digitale inclusie in de kijker van 7 tot 17 oktober
Maatschappelijke dienstverleningDiversiteit en gelijke kansenDigitale transformatie -
Nieuws
Wat betekent de European Accessibility Act voor lokale besturen?
Maatschappelijke dienstverleningDiversiteit en gelijke kansenVeiligheid en technologie